Οι δύο Πάπες: Σύγκρουση για αγαμία του κλήρου - Έσπασε τη σιωπή του ο Βενέδικτος

Πρωτοφανής σύγκρουση του τέως πάπα Βενέδικτου με τον νυν πάπα Φραγκίσκο για την αγαμία του κλήρου στον απόηχο της ταινίας με την αντιπαράθεση των προκαθήμενων της καθολικής εκκλησίας.

Παραβιάζοντας τη δέσμευση του για σιωπή σχετικά με τις μεγάλες εκκλησιαστικές υποθέσεις, σε βιβλίο που συνέγραψε με καρδινάλιο, ο Βενέδικτος XVI υπερασπίζεται ένθερμα την παράδοση της αγαμίας του καθολικού κλήρου, ακριβώς τη στιγμή που ο Φραγκίσκος φέρεται να εξετάζει μια εξαίρεση που θα επέτρεπε στους παντρεμένους άνδρες να υπηρετούν ως ιερείς.

Τα σχόλια του Βενέδικτου, που αποκαλύφθηκαν σε αποσπάσματα του νέου βιβλίου που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή από τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ρίχνουν φως σε έναν μέχρι πρότινος αδιανόητο διχασμό μέσα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Ένας τέως πάπας προσπαθεί να επηρεάσει τον διάδοχό του για το αν η καθολική εκκλησία μπορεί να τηρήσει ή να σπάσει τις παραδόσεις. 

«Η δυνατότητα να αποκηρύξεις το γάμο για να τεθείς πλήρως στη διάθεσή του Κυρίου έχει καταστεί κριτήριο για την ιερατική διακονία» γράφει χαρακτηριστικά ο Βενέδικτος XVI στο βιβλίο που έχει συγγράψει από κοινού με έναν καρδινάλιο.

Στα αποσπάσματα, ο Βενέδικτος επικαλείται τη δική του χειροτονία, αποκαλώντας την αγαμία «μερικές φορές οδυνηρή», αλλά αναγκαίο βήμα. Παρόλο που ο Φραγκίσκος υπερασπίστηκε επίσης την αγαμία – αποκαλώντας τη «δώρο» στην εκκλησία και λέγοντας ότι δεν πρέπει να είναι προαιρετική - ορισμένοι από τους συμμάχους του Αργεντινού ποντίφικα ασκούν πιέσεις για εξαιρέσεις, λέγοντας ότι η ιεροσύνη πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να βρει τρόπους για να αντισταθμίσει τη σοβαρή έλλειψη ιερέων. 

Πηγή: skai.gr