Κλείσιμο

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης αναχαίτισαν τουρκικό πλοίο

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης αναχαίτισαν ένα τουρκικό πλοίο που με σημαία Τζαμάικας κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπός τους, σε ένα συμβάν πιθανής ανάφλεξης του πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα μετά από εβδομάδες ανακωχής.

Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, οι δυνάμεις της οποίας εδώ και χρόνια αναμετρώνται στο πεδίο της μάχης με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) με έδρα την ανατολική Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμέτ αλ-Μισμάρι ανέφερε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο Mabrouka, είχε 17 μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων, και εμπορευματοκιβώτια που δεν έχουν ακόμη επιθεωρηθεί. Οι ναυτικές δυνάμεις του LNA το αναχαίτισαν κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα, είπε.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει.

Η GNA και η LNA υπέγραψαν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο διεξαγωγή εκλογών το επόμενο έτος ως λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης.

Αλλά και οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους από τις πρώτες γραμμές του μετώπου, όπως απαιτεί η συμφωνία εκεχειρίας, ενώ ένα συμβάν στη νότια Λιβύη χθες Κυριακή, όταν οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, έθεσε τη συμφωνία σε περαιτέρω κίνδυνο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μισμάρι κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεχίζει να προμηθεύει όπλα και μαχητές στην GNA. Ο LNA υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τόνισε ότι ξένοι υποστηρικτές και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης συνεχίζουν να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Λιβύη