O Ζεεχόφερ απαγορεύει οργανώσεις της Χεζμπολάχ- Τι αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση

DW Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε σήμερα τρεις συλλόγους που κατηγορούνται ότι συγκέντρωναν χρήματα για τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Παράλληλα εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε περίπου 20 γραφεία και διαμερίσματα σε επτά γερμανικά κρατίδια, κατάσχοντας χρήματα, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

Οι σύλλογοι που φέρουν τα ονόματα «Γερμανό-λιβανέζικη οικογένεια» (Deutsche Libanesische Familie), «Άνθρωποι στηρίζουν Ανθρώπους» (Menschen für Menschen) και «Σώστε την ειρήνη» (Gib Frieden) συγκέντρωναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, χρήματα που προορίζονταν για τις οικογένειες μαχητών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι έχουν σκοτωθεί. Οι σύλλογοι θεωρούνται «αντικαταστάτες» παρόμοιας οργάνωσης, η οποία είχε απαγορευτεί το 2014.

Παραβίαση συνταγματικής αρχής

Η γερμανική κυβέρνηση αιτιολογεί την απόφασή της με την παραβίαση συνταγματικής αρχής.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, η βεβαιότητα ότι οι οικογένειές τους θα στηρίζονται οικονομικά σε περίπτωση που σκοτωθούν, ενισχύει την προθυμία νεαρών μαχητών της Χεζμπολάχ να πολεμήσουν κατά του Ισραήλ.

Ο στόχος των τριών συλλόγων να συγκεντρώσουν χρήματα για τις οικογένειες μαχητών που σκοτώνονται, στηρίζει των αγώνα της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ και συνεπώς βρίσκεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της Συνεννόησης των Λαών.

Βάσει του άρθρου 9 του Γερμανικού Συντάγματος, οργανώσεις και σύλλογοι που παραβιάζουν αυτή την αρχή, απαγορεύονται.

«Αυτοί που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν θα είναι ασφαλείς στη Γερμανία», δηλώνει στο twitter ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. «Ασχέτως ποιο μανδύα φορούν, δεν πρόκειται να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας.» Στη Γερμανία, όπως και στην ΕΕ, το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, ενώ τον Μάρτιο του 2019 το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε  κάθε δραστηριότητα της Χεζμπολάχ επί γερμανικού εδάφους.