ΚΑΙΡΟΣ

Ο Τραμπ, ο Κόμεϊ και το φάντασμα του Ρίτσαρντ Νίξον

Όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ είχε απολύσει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον άνθρωπο που ηγούνταν της έρευνας πάνω σε τυχόν επαφές συνεργατών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου με τη Ρωσία, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μία «Νιξονιανή» κίνηση.

Η προεδρική βιβλιοθήκη του Ρίτσαρντ Νίξον έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με ένα μάλλον ειρωνικό τουίτ: «Αστείο γεγονός: Ο πρόεδρος Νίξον ποτέ δεν απέλυσε τον διευθυντή του FBI». Η ανάρτηση συνοδεύεται από τη λέξη-κλειδί «όχιΝιξονιανό».

Γιατί όμως γίνεται η σύγκριση Τραμπ με Νίξον; Πολύ απλά διότι ο Νίξον ήταν ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που απέλυσε τον επικεφαλής έρευνας σε βάρος του.

Τον Οκτώβριο του 1973, κατά τη διάρκεια των ερευνών σχετικά με τη διάρρηξη των γραφείων του Δημοκρατικού κόμματος στο κτηριακό συγκρότημα Γουότεργκεϊτ, ο ειδικός εισαγγελέας Άρτσιμπαλντ Κοξ ζήτησε από το Λευκό Οίκο αντίγραφα ηχογραφημένων συνομιλιών που είχαν γίνει στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Νίξον διέταξε την απόλυση του Κοξ, οδηγώντας στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Έλιοτ Ρίτσαρντσον και του υφυπουργού Γουίλιαμ Ράκελχαους, οι οποίοι αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα του προέδρου.

Η υπόθεση έχει μείνει γνωστή ως «Σφαγή το Σαββατόβραδο», διότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ξεκληρίστηκε στις 20 Οκτωβρίου 1973, ημέρα Σάββατο.

Τελικά ο εισαγγελέας Κοξ απολύθηκε με εντολή του τρίτου στην ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπορκ, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσιακά τα καθήκοντα του υπουργού μετά την παραίτηση των δύο ανωτέρων του. Στην αυτοβιογραφία του, ο Μπορκ υποστήριξε πως ο Νίξον του υποσχέθηκε ότι θα τον πρότεινε για την επόμενη διαθέσιμη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν απέλυε τον ειδικό εισαγγελέα.

Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ όμως συνέχισε να προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ειδικά μετά τη «σφαγή». Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο αποπομπής από την προεδρία, ο Νίξον παραιτήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1974.

Παραμένει ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει παραιτηθεί από τη θέση του.Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης