Ο Τραμπ μπορεί να διωχθεί στα αστικά δικαστήρια για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να διωχθεί για τον ρόλο του στην επίθεση εναντίον της έδρας του αμερικανικού ομοσπονδιακού Κογκρέσου από οπαδούς του, αποφάνθηκε δικαστής χθες Παρασκευή, επιχειρηματολογώντας ότι ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος δεν απολαύει σε αυτή την υπόθεση ασυλία λόγω του αξιώματος που καταλάμβανε ως την 20ή Ιανουαρίου 2021.

Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο προσφυγών από αιρετούς και αστυνομικούς, που τον κατηγορούν πως είχε άμεση ευθύνη για τη βία των υποστηρικτών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Δικαστής της πρωτεύουσας έκρινε χθες ότι οι προσφυγές αυτές μπορούν να γίνουν δεκτές, με το σκεπτικό ότι οι ενέργειες και οι χειρονομίες του Ντόναλντ Τραμπ εκείνη την ημέρα ήταν «ανεπίσημες πράξεις» αποκλειστικά αφιερωμένες «στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία για δεύτερη θητεία», άρα εκτός του πλαισίου της προεδρικής ασυλίας.

«Η στέρηση από έναν πρόεδρο της ασυλίας του έναντι αστικών διαδικασιών δεν είναι ανώδυνη απόφαση», τόνισε στο πόρισμα έκτασης 112 σελίδων, με τόνο εξαιρετικά οξύ. «Το δικαστήριο κατανοεί πολύ καλά τη βαρύτητα που έχει η απόφασή του».

Ο δικαστής Αμίρ Μέτα σημείωσε εξάλλου ότι η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον των χιλιάδων οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον πριν από την επίθεση μπορεί «εύλογα» να εκληφθεί ως «διέγερση» στη «συλλογική δράση» που ακολούθησε.

Λίγη ώρα μετά την ομιλία του θυελλώδους μεγιστάνα, πλήθος που κράταγε σημαίες με το σύνθημα «Trump 2020» όρμησε στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου και εισέβαλε διά της βίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παράλληλα επέκρινε μέσω Twitter τον αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς, επειδή δεν εμπόδισε την επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, κάτι που πάντα σύμφωνα με τον δικαστή βρισκόταν σε «σιωπηρή συμφωνία» με αυτούς που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Ο πρώην πρόεδρος είναι στο στόχαστρο τριών προσφυγών που του προσάπτουν άμεσα ευθύνες για την επίθεση.

Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ στην έφοδο στο Καπιτώλιο βρίσκεται ταυτόχρονα στο μικροσκόπιο ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η απειλή της οποίας γίνεται ολοένα μεγαλύτερη για τον μεγιστάνα. Η επιτροπή αυτή έχει πλέον στη διάθεσή της χιλιάδες σελίδες εγγράφων, SMS και μαρτυριών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων στοιχείων «που ο πρώην πρόεδρος ήλπιζε να παραμείνουν κρυφά», όπως υπογραμμίζουν μέλη της.

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτηρίζει τις έρευνες σε βάρος του «κυνήγι μαγισσών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ