Ο Τραμπ «κόβει» τον βρετανό πρέσβη μετά το δημοσίευμα-καταπέλτη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε πως παύει την συνεργασία με τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου, στον απόηχο του πολύκροτου δημοσιεύματος στην κυριακάτικη «Mail» με τηλεγραφήματα του πρέσβη Κιμ Νταρόχ προς το Λονδίνο.

«Δεν γνωρίζω τον πρεσβευτή αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός ούτε σεβαστός στις ΗΠΑ. Δεν θα συνεργαστώ πλέον μαζί του», έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ, ουσιαστικά «αδειάζοντας» την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Νταρόχ.

Στην πράξη ο αμερικανός πρόεδρος απαιτεί από το Λονδίνο την απόσυρση του πρεσβευτή σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου η Βρετανία ετοιμάζεται ακόμα και για άτακτη διακοπή της εταιρικής σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στρέφοντας τα βέλη του
στην ίδια την κ. Μέι, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε πως «τα καλά μαντάτα» για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι «σύντομα θα έχουν καινούργιο πρωθυπουργό». Συμπλήρωσε ειρωνικά ότι στην επίσημη επίσκεψή του στην Βρετανία τον προηγούμενο μήνα, όπου είχε επαφές με την κ. Μέι, εντυπωσιάστηκε πρωτίστως από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο διάδοχος της κ. Μέι στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση της επιστολικής ψηφοφορίας των μελών. Φαβορί είναι ο Μπόρις Τζόνσον, που είχε κερδίσει την στήριξη του κ. Τραμπ ακόμα κι όταν έκανε αντιπολίτευση στους χειρισμούς Μέι.

Τα υπομνήματα του κ. Νταρόχ που δημοσίευσε η «Mail», και καλύπτουν την περίοδο από το 2017 έως σήμερα, φανερώνουν πως ο βρετανός πρεσβευτής είχε αποκαλέσει την κυβέρνηση Τραμπ «δυσλειτουργική», «αδέξια» και «ανίκανη», ειδικά στην διπλωματία.

Ο πρεσβευτής, αναφέρει επίσης πως ο πρόεδρος Τραμπ «εκπέμπει ανασφάλεια», και συστήνει στο Λονδίνο να επικοινωνεί με τον αμερικανό πρόεδρο με απλά, ακόμα και ωμά επιχειρήματα.

Το Φόρεϊν Όφις δεν έχει διαψεύσει το δημοσίευμα, έχει όμως ανακοινώσει πως θα ερευνήσει την πηγή της διαρροής.

Πηγή: skai.gr