Κλείσιμο

Ο ΣΚΑΪ στο γενικό νοσοκομείο Κιέβου: Συγκλονιστικές εικόνες από την «μάχη» των γιατρών

Η άλλη όψη των μαχών στην Ουκρανία, είναι αυτή στα νοσοκομεία όπου το προσωπικό προσπαθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες να περιθάλψει εκατοντάδες τραυματίες .

Η δημοσιογραφική αποστολή του ΣΚΑΪ, μπήκε στο γενικό νοσοκομείο του Κιέβου και κατέγραψε συγκλονιστικές μαρτυρίες.

"Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί στο Χοστομέλ έτρεχα να σωθώ. Δεν προλάβαμε όλοι να πάμε στο υπόγειο,εγώ όπως κατέβαινα, έπεσα και έσπασα το χέρι μου. Από τότε δεν θυμάμαι τίποτα", αναφέρει τραυματίας από το Χοστομέλ.

Κάθε δωμάτιο ξεχειλίζει από θλίψη και πόνο.

"Έριξαν έναν όλμο στο διαμέρισμα και από το ωστικό κύμα έπεσα μακριά και τραυματίστηκα.Όλα τα πλευρά μου, δεξιά, έσπασαν", περιγράφει ο Μιχαίλο Ντιματρίοβιτς, τραυματίας από την Μπούκα.

Επί σχεδόν 2 μήνες, το νοσοκομείο του Κιέβου δέχεται τραυματίες πολέμου.

Η Έλλη Κασόλη και ο Στέργιος Τσιφούτης, με την κάμερα του ΣΚΑΪ, βρέθηκαν στο γενικό νοσοκομείο του Κιέβου, εδώ όπου έχουν νοσηλευθεί πάνω από 400 άμαχοι τραυματίες κάποιοι από αυτούς έχουν καταλήξει ενώ το συγκεκριμένο νοσοκομείο δέχτηκε τα πυρά των Ρώσων.

"Όταν σπούδασα ιατρική, δεν φανταζόμουν πως θα περιθάλψω, ποτέ,τραυματίες πολέμου", δηλώνει ο Αντρι Κοστούκ, νοσηλευτής στο Νοσοκομείο.

"Αυτό που με σόκαρε είναι τα μικρά παιδιά που έφταναν στο νοσοκομείο, είχαν τραύματα στην πλάτη, έφευγαν δηλαδή από το σημείο όπου γίνονταν οι μάχες και δέχονταν σφαίρες από πίσω. 
Αυτό με έχει σοκάρει", προσθέτει.

Νοσηλευτές και γιατροί, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους όταν αναλογίζονται τι πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Στα τζαμιά του νοσοκομείου έχουν τοποθετήσει σακιά – για να προστατευθούν από τυχόν θραύσματα.

Μέσα στο νοσοκομείο του Κιέβου βρίσκονται άμαχοι – τραυματίες πολέμου από το Ιρπίν και το Χοστομέλ.

Ανθρωποι βαριά τραυματισμένοι περιμένουν χειρουργεία.

Θα περάσουν το Πάσχα στο νοσοκομείο, δεν έχουν εξάλλου που αλλού να πάνε.

γιορτές θα τις περάσουν εδώ.. δεν έχουμε που να γυρίσουμε.

"Έσπασα το ένα πόδι όπως έτρεχα, ενώ στο άλλο έχω θραύσματα από έκρηξη, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων", περιγράφει τραυματίας από το Ιρπίν.

Η διευθύντρια του νοσοκομείου του Κιέβου, εξηγεί στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, Έλλη Κασόλη και τον οπερατέρ, Στέργιο Τσιφούτη, πως τις πρώτες μέρες του πολέμου, είχαν γεμίσει όλοι οι όροφοι – όλοι οι διάδρομοι – ακόμα και τα υπόγεια του νοσοκομείου με ασθενείς.

Δεν θα ξεχάσει ποτέ έναν Άγγλο δημοσιογράφο που αναγκάστηκε να του ακρωτηριάσει το 1 πόδι..

"Ο δημοσιογράφος είχε ένα πολύ σοβαρό τραύμα στο κάτω άκρο. Μόλις ήρθε του κάναμε εισαγωγή και αναγκαστήκαμε να του κόψουμε το πόδι.Τραυματίστηκε όταν εκκένωναν ένα κτίριο, ενώ προσπαθούσε να σώσει μια κοπέλα", εξηγεί η Υποδιευθύντρια του Νοσοκομείου, Ιρίνα Βασιλέβνα.

Από την έναρξη του πολέμου, 700 ασθενείς έφτασαν στο νοσοκομείο.

Κάποιοι δεν τα κατάφεραν, οι περισσότεροι όμως που επέζησαν, έφευγαν αμέσως από τις κλινικές μόλις τους παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες και πήγαιναν να αναρρώσουν στα σπίτια τους αφού το νοσοκομείο – δεν θεωρούνταν, ούτε θεωρείται, ασφαλές σημείο.
 

Πηγή: skai.gr