Ο Σάρατζ ανακατέλαβε αεροπορική βάση – Και ανήλικοι μισθοφόροι του Ερντογάν στη Λιβύη

Δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο μιας αεροπορικής βάσης νοτιοδυτικά της Τρίπολης, σημειώνοντας την πιο σημαντική, ίσως, νίκη τους σε διάστημα σχεδόν ενός έτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μισθοφόροι που έχουν φτάσει στη Λιβύη προσεγγίζουν τους 9.000. Ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις τους συνεχίζει να αυξάνεται. 

Ακτιβιστές του SOHR έχουν τεκμηριώσει τo θάνατο 11 Τούρκων μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ανηλίκου κάτω των 18 ετών, σε αρκετά μέτωπα στη Λιβύη, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών μισθοφόρων της Τουρκίας που σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη σε 298, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών κάτω των 18 ετών.

Όσον αφορά την αεροπορική βάση αλ Ουατίγια, σε απόσταση 125 χλμ. από την πρωτεύουσα, το Reuters αναφέρει ότιθ αποτελούσε μία στρατηγική σημασίας βάση για τις δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Η εκστρατεία κλιμακώθηκε απότομα μια σύγκρουση που μαινόταν για καιρό μεταξύ οργανώσεων με έδρα την ανατολική και τη δυτική Λιβύη και προκάλεσε αύξηση στρατιωτικών επεμβάσεων από ξένες δυνάμεις.

Δυνάμεις που είναι σύμμαχοι της ΚΕΕ πήραν τον πλήρη έλεγχο της αλ Ουατίγια, δήλωσε νωρίς σήμερα Δευτέρα, ο Οσάμα Τζουβέιλι, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, τον οποίο επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν δυνάμεις της ΚΕΕ να οδηγούν στους διαδρόμους προσγειοαπογείωσης της βάσης χωρίς να συναντούν εμπόδια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχόλια από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της ΚΕΕ απώθησαν τους αντιπάλους τους με αυξημένη υποστήριξη από την Τουρκία, καταλαμβάνοντας πόλεις στην ακτή δυτικά της Τρίπολης τον περασμένο μήνα.

Ο ΛΕΣ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, δεν κατάφερε να προωθηθεί σημαντικά από τα περίχωρα της Τρίπολης όπου έφθασε κατά τα πρώτα στάδια της εκστρατείας του.

Ο ΛΕΣ έχασε την Γκαριάν, την κύρια βάση εμπροσθοφυλακής του νότια της Τρίπολης, στη μεγαλύτερη ανατροπή που κατάφερε τον Ιούνιο του 2019, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει την Ταρχούνα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Για «δεύτερη ανόητη προσπάθεια» επίθεσης στην αεροπορική βάση έκανε πάντως λόγο ο στρατός του Χαφτάρ μερικές ώρες πριν, αναφέροντας ότι σημειώνονται μάχες 30 χιλιόμετρα βόρεια της βάσης στην περιοχή αλ Αγκραμπίγια. 


ΑΜΠΕ - skai.gr