ΚΑΙΡΟΣ

«Ο Σαντάμ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής»

Ο αντισμήναρχος αλ-Νταμπάγκ υπήρξε η πηγή της αμφιλεγόμενης πληροφορίας που χρησιμοποίησε η βρετανική κυβέρνηση για να υποστηρίξει ότι το Ιράκ ήταν σε θέση να εξαπολύσει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά. Ο αλ-Νταμπάγκ ήταν υπεύθυνος μιας μονάδας της αεράμυνας του ιρακινού στρατού σε μια ερημική τοποθεσία στο δυτικό Ιράκ. Οπως είπε στην εφημερίδα, είχε δώσει πολλές αναφορές για τα πολεμικά σχέδια του Σαντάμ Χουσέιν, ήδη από το 2002. Υποστηρίζει ότι προς τα τέλη του 2002 κιβώτια που περιείχαν όπλα μαζικής καταστροφής παραδόθηκαν στις μονάδες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, μεταξύ των οποίων και στη δική του. Τα όπλα αυτά, που προέρχονταν από εργοστάσια στα περίχωρα της Βαγδάτης, μεταφέρονταν νύχτα από τους Φενταγίν και θα χρησιμοποιούνταν όταν ο πόλεμος θα έφτανε σε ``κρίσιμο σημείο``.
Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι τα αποκαλούσαν ``το μυστικό όπλο``. ``Εγώ είμαι υπεύθυνος γι αυτήν την πληροφορία`` τόνισε ο αλ-Νταμπάγκ προσθέτοντας: ``Ξεχάστε τα 45 λεπτά, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα σε μισή ώρα``. Δεν διευκρίνισε πάντως αν οι κεφαλές αυτές περιείχαν χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες. Οπως είπε, πιστεύει ότι τα όπλα αυτά κρύφτηκαν σε μυστικές τοποθεσίες από τους οπαδούς του Σαντάμ και ότι βρίσκονται ακόμη στο Ιράκ. Ο μόνος λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο ήταν επειδή οι στρατιώτες δεν ήθελαν να πολεμήσουν για τον Σαντάμ. ``Η Δύση θα πρέπει να ευχαριστεί το Θεό που ο ιρακινός στρατός αποφάσισε να μην πολεμήσει. Αν είχε πολεμήσει για τον Σαντάμ Χουσέιν και είχε χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα θα υπήρχαν τρομερές συνέπειες`` τόνισε.
Η εφημερίδα γράφει ότι ο αλ-Νταμπάγκ υπήρξε για πολλά χρόνια κατάσκοπος του Ιρακινού Εθνικού Συμφώνου, μιας ομάδας Ιρακινών εξορίστων που εδρεύει στο Λονδίνο και ότι τώρα εργάζεται ως σύμβουλος του μεταβατικού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ. Το πρωθυπουργικό γραφείο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές. Την περασμένη Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε επαναλάβει ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως οι πληροφορίες που είχε η χώρα του για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ήταν ακριβείς.
Πηγή: skai.gr