Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας είναι «ανοιχτός» στη φιλοξενία ρωσικών πυρηνικών όπλων

Ο επί χρόνια πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα εάν το ΝΑΤΟ μεταφέρει τις αμερικανικές ατομικές βόμβες από τη Γερμανία στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε δήλωσε επίσης για πρώτη φορά ότι αναγνωρίζει τη χερσόνησο της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσίας και σχεδιάζει να την επισκεφθεί σύντομα. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, μια κίνηση που θεωρείται παράνομη από τη Δύση.

 Ο Λουκασένκο έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις καθώς προχωρά στην ενίσχυση των δεσμών του με τη Ρωσία, τον κύριο σύμμαχο και χορηγό του, εν μέσω εντάσεων με τη Δύση για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του πέρυσι και τη βάναυση καταστολή των διαφωνούντων από την κυβέρνησή του στη Λευκορωσία.

 Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή αναδιάταξη των αμερικανικών ατομικών βομβών στην Ανατολική Ευρώπη εάν η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας δεν ήταν πλέον πρόθυμη να στεγάσει τα όπλα, ο Λουκασένκο απάντησε ότι θα καλούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει πυρηνικά όπλα που αποσύρθηκαν μετά τη σοβιετική κατάρρευση το 1991 πίσω στη Λευκορωσία. .

«Θα έδινα στον Πούτιν την ευκαιρία να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία», είπε ο Λουκασένκο στη συνέντευξη με τον Ντμίτρι Κισέλιοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya.

Ο Λευκορώσος ηγέτης δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θα ήταν διατεθειμένη να φιλοξενήσει η Λευκορωσία. Πρόσθεσε ότι η Λευκορωσία έχει διατηρήσει προσεκτικά την απαραίτητη στρατιωτική υποδομή που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή.

 Η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σβιτλάνα Τιχανουσκαγια, η οποία έφυγε από τη Λευκορωσία υπό πίεση μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να ανατρέψει τον Λουκασένκο στις περσινές εκλογές, κατήγγειλε τα σχόλια του προέδρου. «Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε έναν τέτοιο άνθρωπο να χειρίζεται σπίρτα, πόσο μάλλον πυρηνικά όπλα», είπε στο Associated Press.

 Η Σβιτλάνα Τιχανουσκαγια είπε ακόμη ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα παραβίαζε τις διεθνείς συμφωνίες όπλων και τη βούληση του λαού της Λευκορωσίας. «Η πλειοψηφία των Λευκορώσων μίλησε για την ουδετερότητα της Λευκορωσίας», είπε.

Μιλώντας νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να σκεφτεί την αναδιάταξη πυρηνικών όπλων ανατολικά εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση αλλάξει την πολιτική της χώρας για την ανταλλαγή πυρηνικών.

 «Η Γερμανία μπορεί, φυσικά, να αποφασίσει εάν θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη χώρα  αλλά η εναλλακτική είναι να καταλήξουμε εύκολα με πυρηνικά όπλα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επίσης στα ανατολικά της Γερμανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: AP