Ο Πούτιν προσφέρεται να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των συγκρούσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Οι εχθροπραξίες στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν τερματίστηκαν κατόπιν συμφωνίας εκεχειρίας πριν από δύο ημέρες και αφού περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες που σχετίζονται με τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε χθες Παρασκευή ότι, παρά τη συνεχιζόμενη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία (όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα), η Μόσχα διαθέτει επαρκείς πόρους για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Οι εχθροπραξίες στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν τερματίστηκαν κατόπιν συμφωνίας εκεχειρίας πριν από δύο ημέρες και αφού περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες που σχετίζονται με τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ διαβεβαίωσε τον ρώσο ομόλογό του ότι η κατάσταση στα σύνορα της χώρας του με την Αρμενία «έχει πλέον σταθεροποιηθεί».

Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται για τις πρόσφατες συγκρούσεις, που ήταν οι πιο αιματηρές μετά τον πόλεμο που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2020 (διάρκειας 44 ημερών).

«Χάρη στην επιρροή της Ρωσίας, αυτή η σύγκρουση περιορίστηκε σε τοπικό επίπεδο», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν. Ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει τους πόρους να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή, δεδομένου του ανοικτού μετώπου στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε: «Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν αρκετοί».

Ωστόσο, η Αρμενία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την αντίδραση της Ρωσίας. Το Γερεβάν ζήτησε την παρέμβαση του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), του οποίου ηγείται η Μόσχα. Αλλά ο ΟΣΣΑ αρκέστηκε στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή.

«Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι, φυσικά. Οι προσδοκίες που είχαμε δεν δικαιώθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της αρμενικής βουλής Αλέν Σιμονιάν στη δημόσια τηλεόραση, παρομοιάζοντας τον ΟΣΣΑ με ένα άσφαιρο πιστόλι, σύμφωνα με το Interfax. Επισημαίνοντας ότι η Αρμενία είναι συνάψει συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας με τη Ρωσία, ο Σιμονιάν τόνισε: «Περιμένουμε πιο χειροπιαστά μέτρα από τους ρώσους εταίρους μας, όχι απλά δηλώσεις ή μισόλογα».

Ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ενώ ο τελευταίος συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Το Παρίσι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο Γερεβάν σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Αρμενίας.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Αρμενία το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ