Ο Πούτιν για πιθανή επίθεση σε Ουκρανία στη συνέντευξη Μητσοτάκη: Δικαίωμά μας η ασφάλειά μας...

«Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της» προειδοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για το Ουκρανικό, απαντώντας σε «προκλητική», όπως την αποκάλεσε, ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου («διαλύστε τις ανησυχίες, η Ρωσία έχει σχέδια να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας; Αν όχι γιατί; Αν ναι γιατί;»).

«Όπως έχω πει, σε μεσοπρόθεσμη και πιο μακροχρόνια προοπτική συζητάμε με τους εταίρους μας, τους συνομιλητές μας, θέματα ασφάλειας συμπεριλαμβανόμενου του πρόεδρου Μπάντεν. Δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει ανάπτυξη βάσεων και στρατιωτικού δυναμικού εκεί» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Όπως υπογράμμισε, «βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν, τουλάχιστον αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα και μόνιμα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας,  παρολαυτα οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας και τώρα βλέπουμε τα αντιπυραυλικά συστήματα ΜΚ 41 στη Ρουμάνια και έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία... Μα πως μπορούμε να μη σκεφτούμε γι αυτό; θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε τι γίνεται… Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια, και αυτό είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας».  

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα δει λεπτομερειακά το θέμα και θα κάνει τις προτάσεις της. «Ήταν ιδέα του προέδρου Μπάιντεν, τη δέχθηκα, συμφώνησα, και είπα ότι θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας μέχρι να διαμορφωθούν… Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον στη Ρωσία στην ΕΕ και διεθνώς, αλλά είναι νωρίς να τις ανακοινώσω δημόσια» ξεκαθάρισε ο κ. Πούτιν.  

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ - Ρωσίας με μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία. Μια σύγκρουση δε θα έχει νικητή θα έχει μονό χαμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr