Ο πατέρας του μικρού Αϊλάν οδηγούσε τη βάρκα, καταγγέλλουν συνεπιβάτες

O πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι, που πνίγηκε στο Αιγαίο ενώ προσπαθούσε να φθάσει στην Ελλάδα, συνεργαζόταν με τους διακινητές και οδηγούσε τη βάρκα που βυθίστηκε κατά τον διάπλου, κατήγγειλαν συνεπιβάτες του, που παρουσίασαν μια εκδοχή η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με όσα εκείνος υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Άχμεντ Χάντι Τζαουάντ και η σύζυγός του, ένα ζευγάρι Ιρακινών, που έχασαν την 11χρονη κόρη και τον 9χρονο γιο τους στο ίδιο ναυάγιο, είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Αμπντουλάχ Κούρντι πανικοβλήθηκε και επιτάχυνε όταν ένα κύμα χτύπησε τη βάρκα, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του ότι κάποιος άλλος οδηγούσε το πλεούμενο. Ένας τρίτος επιβάτης επιβεβαίωσε τη δική τους εκδοχή των γεγονότων.

«Η ιστορία που [ο πατέρας του Αϊλάν] είπε είναι ψευδής. Δε γνωρίζω τι τον έκανε να πει ψέματα, ενδεχομένως ο φόβος» τόνισε ο Τζαουάντ από τη Βαγδάτη. «Εκείνος οδηγούσε από την αρχή έως τη στιγμή που η βάρκα βυθίστηκε». Προσέθεσε ότι ο Κούρντι κολύμπησε προς το μέρος τους και τους ικέτευσε να μην αποκαλύψουν τον πραγματικό του ρόλο στην τραγωδία. Η σύζυγός του επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες.

Ο Τζαουάντ υποστήριξε ότι ο άνθρωπος ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τους διακινητές ονομαζόταν Αμπού Χουσεϊν. «Ο Αμπού Χουσεϊν μου είπε ότι εκείνος [ο Κούρντι] ήταν το πρόσωπο που οργάνωσε αυτό το ταξίδι» υπογράμμισε.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι επιχείρησε πολλές φορές να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Κούρντι, που βρίσκεται στο Κομπάνι, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να τον εντοπίσει. Δεν κατάφερε επίσης να επικοινωνήσει με τον Αμπού Χουσεϊν.

Εντούτοις, ο Κούρντι δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα MailOnline ότι οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ψευδείς. «Σκέφτηκαν να οδηγήσω τη βάρκα αλλά δεν το έκανα. Πρόκειται για ψέματα» σημείωσε. «Δεν είναι αλήθεια, εάν ήμουν διακινητής προσώπων, γιατί θα έβαζα την οικογένειά μου στην ίδια βάρκα μαζί με άλλους; Κατέβαλα το ίδιο ποσό στους διακινητές», επισήμανε στην εφημερίδα.

Σε δηλώσεις που έκανε στο κουρδικό μέσο ενημέρωσης Rudaw αυτήν την εβδομάδα, ο ίδιος είχε επιρρίψει ευθύνες σε έναν Τούρκο διακινητή που δεν είχε κατονομάσει.

Ο Αμίρ Χάιντερ, ηλικίας 22 ετών, ένας άλλος Ιρακινός που επέβαινε στην ίδια βάρκα, επιβεβαίωσε την εκδοχή του Τζαουάντ και αναγνώρισε τον Κούρντι ως τον οδηγό της βάρκας. Δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters από την Κωνσταντινούπολη ότι αρχικά νόμιζε ότι ο Κούρντι ήταν Τούρκος, καθώς δε μιλούσε, αργότερα ωστόσο τον άκουσε να απευθύνεται στη σύζυγό του στα αραβικά.

Οι καταγγελίες των επιβατών δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters