Ο ΟΗΕ στηρίζει έρευνα για το εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, προώθησε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το αίτημα της Σερβίας να αρχίσει έρευνα για τις αναφορές - στην έκθεση για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο - του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.

Ταυτόχρονα στήριξε την ανεξάρτητη έρευνα.

«Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ τη δυνατότητα να εκφράσω τη στήριξή μου σε θεμελιώδη, ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα των σοβαρών καταγγελιών. Ο ΟΗΕ θα συνεργαστεί πλήρως σε μια τέτοια έρευνα, αν διεξαχθεί», αναφέρεται σε επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που απεστάλη στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μπαν Κι-Μουν στην τριμηνιαία έκθεσή του για το Κόσοβο, η οποία θα εξεταστεί την Πέμπτη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι είναι αναγκαία μια θεμελιώδης και ανεξάρτητη έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, με ισχυρό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος θα συμμετάσχει στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 12 Μαΐου, ανήγγειλε ότι θα εξεταστεί και η σερβική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή έρευνας για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο από ανεξάρτητο όργανο υπό την εντολή του ΟΗΕ, αλλά ότι δεν αναμένει να ληφθεί οριστική απόφαση
Πηγή: skai.gr