Βολές του Ρώσου μεγιστάνα Ντεριπάσκα στον Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν τη Ρωσία περισσότερο από την Ευρώπη

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ντεριπάσκα στους δημοσιογράφους, συνιστούν μια σπάνια δημόσια αμφισβήτηση του σκεπτικού του Κρεμλίνου για τον πόλεμο

Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμίνιου Όλεγκ Ντεριπάσκα υποστήριξε σήμερα Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει νικητής από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και επισήμανε το οικονομικό τίμημα που πληρώνει για τις πράξεις της η Ρωσία.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ντεριπάσκα στους δημοσιογράφους, συνιστούν μια σπάνια δημόσια αμφισβήτηση του σκεπτικού του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, από έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Ο ίδιος πάντως ήταν προσεκτικός, και απέφυγε να κάνει ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Με προβληματίζει το πόσο γρήγορα εγκαταλείψαμε καθετί που είχε επιτευχθεί (από οικονομικής απόψεως) στην δεκαετία του 1990, μετά εγκαταλείψαμε καθετί που πετύχαμε στην δεκαετία του 2000, και τώρα καθόμαστε και περιμένουμε τη νίκη. Τη νίκη τίνος; Ποιανού τη νίκη;» διερωτήθηκε ο Ντεριπάσκα.

«Νομίζω ότι η καταστροφή της Ουκρανίας θα ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος και για εμάς», πρόσθεσε.

Η αύξηση των επιπέδων ευημερίας συνδέεται με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ρωσίας και την οικοδόμηση δεσμών με την υπόλοιπη Ευρώπη ως τον κύριο οικονομικό εταίρο της Ρωσίας, είπε.

Αλλά είναι «προφανές» ότι οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν τώρα τη Ρωσία περισσότερο από την Ευρώπη, δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου Rusal.

Ο ισχυρισμός του αυτός έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα που επανειλημμένα έχει ακουστεί να λέγεται από τον Πούτιν, ότι οι κυρώσεις πλήττουν τις δυτικές οικονομίες, προκαλώντας τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών και ότι η Ρωσία θα βγει πιο ισχυρή και πιο αυτάρκης.

Ο ίδιος ο Ντεριπάσκα, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ωστόσο, ότι είχε υποτιμήσει πόσο σταθερή θα αποδεικνυόταν η οικονομία της Ρωσίας.

Ο Ρώσος μεγιστάνας δεν βλέπει επίσης κάποια απειλή για την πολιτική της ηγεσία.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία. Η αντιπολίτευση προτίμησε τις όμορφες ευρωπαϊκές απόψεις και αποσύρθηκε από τη ζωή της χώρας», δήλωσε ο Ντεριπάσκα.

Πολλά από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που σχετίζονται ιδιαίτερα με τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες για να αποφύγουν τις διώξεις.

Ο ηλικία 54 ετών Ντεριπάσκα, είναι ένας από την ομάδα των επιχειρηματιών που είναι γνωστοί ως ολιγάρχες οι οποίοι ελέγχουν μεγάλους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των αγαθών, και οι οποίοι κατάφεραν να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία υπό τον όρο ότι θα έμεναν μακριά από την πολιτική.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ