Ο Μπάιντεν υποδέχεται τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Μάρκος Τζούνιορ, την 1η Μαΐου

Ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, εξελέγη πέρυσι και επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν οξυνθεί επί προεδρίας Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ στην Ουάσινγκτον την 1η Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, με τις δύο χώρες να επιθυμούν να ενισχύσουν τη συμμαχία τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Οι δύο ηγέτες «θα συζητήσουν πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να ενισχυθεί η μακροχρόνια συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων» επισήμανε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται την ώρα που παρατηρείται ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ουάσινγκτον και Μανίλας.

Στις 11 Απρίλιου οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποίησαν στη θάλασσα της Νότιας Κίνας ευρείας κλίμακας, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ την ίδια περίοδο οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών τους είχαν συναντήσεις στην Ουάσινγκτον.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ΗΠΑ και Φιλιππίνες παρουσίασαν συμφωνία που σύναψαν, η οποία επιτρέπει σε Αμερικανούς στρατιωτικούς να έχουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον βάσεις της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ασίας, ανάμεσά τους μια ναυτική βάση κοντά στην Ταϊβάν.

Υποδεχόμενος τον Μάρκος Τζούνιορ στην Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν επιθυμεί «να επαναλάβει την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ στην άμυνα των Φιλιππίνων», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής μετάβασης, κλιματικής αλλαγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως οι δύο ηγέτες «θα συζητήσουν επίσης περιφερειακά ζητήματα και θα συντονιστούν γύρω από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προώθηση μιας περιοχής Ινδικού- Ειρηνικού που θα είναι ελεύθερη και ανοικτή», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, εξελέγη πέρυσι και επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν οξυνθεί επί προεδρίας Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ