ΚΑΙΡΟΣ

Ο Μουμπάρακ απαιτεί από τις ΗΠΑ διάλογο

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, ο κ. Μουμπάρακ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ηγέτη επισήμανε ότι «είναι αναγκαιότητα για τις ΗΠΑ να κάνουν όλες τις δυνατές προσπάθειες υπέρ της αλληλοκατανόησης και του διαλόγου με τη Συρία, με στόχο να προστατευθεί η σταθερότητα της περιοχής και να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης».
Σημειώνεται ότι η Συρία δέχεται, μετά από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ, πιέσεις από τις ΗΠΑ οι οποίες την κατηγορούν ότι επιτρέπει να περνούν από το έδαφός της μαχητές που πηγαίνουν στο Ιράκ. Στις 11 Νοεμβρίου, το αμερικανικό κογκρέσο ψήφισε οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά της Συρίας, που για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να υπογραφούν από τον Τζορτζ Μπους. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης «στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στις προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων», καθώς και την κατάσταση στο Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ.
Από την πλευρά του ο κ. Μπους-σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή-εξέφρασε «την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Αιγύπτου να τεθεί τέλος στη βία» στην περιοχή.
Στο Κάιρο θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη σύνοδος διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης εκεχειρίας με το Ισραήλ. Ο κ. Μουμπάρακ δέχτηκε σήμερα το πρωί τον αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ιράκ.
Πηγή: skai.gr