O «Λουκάνικος» της Χιλής. Ο σκύλος αντιεξουσιαστής που έγινε σύμβολο

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή εντείνονται ολοένα και περισσότερο, με τα επεισόδια να γίνονται βίαια μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών. Σύμμαχο στον αγώνα τους έχουν όμως και τον Negro Matapacos (μαύρο δολοφόνο αστυνομικών), όπως είχαν ονομάσει τον σκύλο σύμβολο που τα είχε βάλει με τους αστυνομικούς για να προστατέψει τους διαδηλωτές πριν κάποια χρόνια.
 


Η εικόνα του μαύρου σκύλου με την κόκκινη μπαντάνα είχε κάνει την περίοδο 2011 με 2013 τον γύρο του κόσμου και ο αντιεξουστιαστής σκύλος έγινε σύμβολο του αγώνα στη Χιλή. Ο Negro Matapacos είχε γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για άλλη μια φορά ο σκύλος βρίσκεται σε διαδήλωση αλλά αυτή τη φορά με τη φωτογραφία του και διάφορες ζωγραφιές που έχουν γίνει προς τιμήν του και πανό που γράφουν «Κάνε το για εκείνον».


O γενναίος σκυλάκος συνόδευε για χρόνια τους διαδηλωτές και τα έβαζε με τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να επιτεθούν στους διαδηλωτές. Ο Negro Matapacos δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2017 από γηρατειά αλλά το πνεύμα του μένει ζωντανό μέχρι σήμερα. Οι διαδηλωτές τιμούν τη μνήμη του κρατώντας πανό με τη φωτογραφία του.


Θυμίζει πολύ τον ελληνικό σκύλο «Λουκάνικο», ο οποίος είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός την περίοδο των διαδηλώσεων στο Σύνταγμα, που βρισκόταν στο πλευρό των Αγανακτισμένων και απέναντι στην αστυνομία. Η συμμετοχή του στις διαδηλώσεις είχε γίνει επίσης viral. Ο Guardian μάλιστα του έκανε φωτογραφικό αφιέρωμα, το οποίο έπαιξε και σε ρεπορτάζ του BBC.

Πληροφορίες: hyperallergic.com

Το χρονικό της διαδήλωσης

Εδώ και εβδομάδες  ο κόσμος έχει ξεχυθεί στους δρόμους ζητώντας από τον Πινιέρα να παραιτηθεί. Εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν και ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα ακίνητο, όπως ακριβώς στις ταραχές που μαίνονταν τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, τη 18η Οκτωβρίου.

Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό πυροδότησε τη χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες κοινωνική κρίση στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων που επαινείται γενικά για την πολιτική και οικονομική της «σταθερότητα». Παρά την ακύρωση του μέτρου οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας γιγαντώθηκαν, εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη σειρά μέτρων, νόμων και πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση και την «ενίσχυση» της «δημόσιας τάξης», έπειτα από τρεις εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίες σημαδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια, λεηλασίες και εκτεταμένες καταστροφές δημόσιας περιουσίας αλλά και ιδιωτικών περιουσιών.
 

Πηγή: skai.gr