ΚΑΙΡΟΣ

Ο Λαβρόφ στην Κίνα: Μόσχα και Πεκίνο συμφωνούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σήμερα στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα.

Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι όταν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του σήμερα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV.

Ήταν η πρώτη συνάντηση δια ζώσης του Γουάνγκ με τον Σεργκέι Λαβρόφ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία Μόσχας - Πεκίνου, περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ επέκρινε αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κ. Λαβρόφ έφθασε στην Τουνσί (ανατολικά), όπου θα διεξαχθεί ως αύριο Πέμπτη σύνοδος των επτά χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (εκτός της Ρωσίας και της Κίνας: του Πακιστάν, του Ιράν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν), ανέφερε η ρωσική πρεσβεία μέσω Weibo.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν εκ νέου την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, αναμένεται επίσης να πάρει μέρος στη σύνοδο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Παράλληλα, πρόκειται να διεξαχθεί σύνοδος του «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, καθώς και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Πηγή: skai.gr