Ο γερουσιαστής Γκρέιαμ θελει περισσότερα κονδύλια για το Iron Dome του Ισραήλ

AP

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει η Ουάσινγκτον να εγκρίνει γρήγορα ποσό βοήθειας έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Ισραήλ για να ανεφοδιάσει το αντιπυραυλικό του σύστημα Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) μετά τις εχθροπραξίες τον Μάιο με τη Χαμάς.

«Θα υποβληθεί ένα αίτημα οικονομικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Πεντάγωνο αυτήν την εβδομάδα από τον (Ισραηλινό) υπουργό Άμυνας για τον ανεφοδιασμό του Iron Dome και μερικά άλλα πράγματα, για την αναβάθμιση του συστήματος», δήλωσε ο γερουσιαστής σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.

Ανώτερος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας, ο Γκρέιαμ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ. Η Επιτροπή εποπτεύει δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της ξένης στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Γκρέιαμ είπε ότι το σύστημα Σιδηρούς Θόλος έσωσε χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων με ρουκέτες του περασμένου μήνα και προέβλεψε ότι το ισραηλινό αίτημα θα έχει τη στήριξη τόσο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται με ισχνή πλειοψηφία από τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν.

«Υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση στις ΗΠΑ κατά την τελευταία συμπλοκή μεταξύ της Χαμάς και του κράτους του Ισραήλ, αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι υπάρχει ευρεία και βαθιά υποστήριξη στο Ισραήλ ανάμεσα στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε ο Γκρέιαμ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ανεφοδιάσει το Iron Dome, το αντιπυραυλικό σύστημα που βοήθησε το Ισραήλ να αναχαιτίσει τις περισσότερες από τις τουλάχιστον 4.300 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εχθροπραξιών.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε εκεχειρία στις 21 Μαΐου μετά από 11 ημέρες των πιο σκληρών εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τα τελευταία χρόνια, με σχεδόν 250 άτομα νεκρούς, όλοι εκτός από 13 από αυτούς, Παλαιστίνιους.

Η σφοδρή πολεμική απάντηση του Ισραήλ προκάλεσε την κριτική ορισμένων Δημοκρατικών, αλλά το εβραϊκό κράτος σε γενικές γραμμές χαίρει της ισχυρής υποστήριξης της Ουάσινγκτον και από τα δύο κόμματα. Το Κογκρέσο εγκρίνει τακτικά μεγάλα ποσά για στρατιωτική χρηματοδότηση για μια χώρα που θεωρείται σταθερός εταίρος των ΗΠΑ σε μια ασταθή περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι ο Γκαντς θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν θέματα όπως το Ιράν και η στρατιωτική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ