Ο εμφύλιος της Λιβύης: Ποιος στηρίζει ποιον σε αυτή τη σύγκρουση

Φωτιά έχει μπει στο διπλωματικό παρασκήνιο με τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες επιδίδονται σε ένα γεωστρατηγικό μπρα-ντε-φερ για την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σαράζ να μην αποδεχτεί την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο λιβυκό έδαφος. Οι Βρυξέλλες επιχειρούν να μην τεθούν στο περιθώριο από τις εξελίξεις στην Λιβύη και πιέζουν για κατάπαυση πυρός προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες ειρήνευσης της κυβέρνησης της Τρίπολης με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ. 

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία καταδικάζουν την αποστολή τουρκικού στρατού στην Λιβύη. Στους κόλπους του ΝΑΤΟ ο εκπρόσωπος της Τουρκίας δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τους εταίρους του προκειμένου η Τουρκία να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα Σαράζ για την αποστολή στρατού. 

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι προπαρασκευαστικές διεργασίες για το επικείμενο συνέδριο στο Βερολίνο αναφορικά με την προώθηση του ειρηνευτικού διαλόγου στην Λιβύη. Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ στην Ρώμη. Ωστόσο, ο Φαγιέζ αλ Σαράζα ακύρωσε την συνάντηση με τον Κόντε όταν έμαθε για την παρουσία του Χαφτάρ στην Ρώμη. 

Παράλληλα Ρωσία και Τουρκία επιχειρούν να βρίσκονται μπροστά στις εξελίξεις στη Λιβύη και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησαν από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη να κηρύξουν κατάπαυση πυρός από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου. 

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιες χώρες στηρίζουν ποια πλευρά στον εμφύλιο της Λιβύης.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Είναι ένας από τους πλέον στενούς υποστηρικτές του Χαφτάρ, καθώς ενοχλείται από την διάδοση του πολιτικού Ισλάμ, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η χώρα παραβίασε την απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και έδωσε στον Χαφτάρ εξαιρετικά προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως το ρωσικής κατασκευής σύστημα Pantsir S-1 για την αεράμυνα που τοποθετήθηκε στην στρατιωτική βάση αλ Τζούφρα κοντά στην πόλη Γκαριάν. 

Σε έκθεση του ΟΗΕ το 2017 αναφέρεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχτισαν μία αεροπορική βάση στο αλ Καντίμ της ανατολικής Λιβύης και έδωσαν στον στρατηγό Χαφτάρ αεροσκάφη και στρατιωτικά οχήματα. 

Αίγυπτος 
Η αντιπαλότητα του Καϊρου με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία βρίσκεται υπό διωγμό στη χώρα, σημαίνει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προτίμησε την συμμαχία με τον στρατηγό Χαφτάρ. 

Η μεγάλη συνοριακή γραμμή Λιβύης-Αιγύπτου βοηθάει το Κάιρο να στέλνει συχνά όπλα και υλικοτεχνική υποστήριξη στον στρατό του Χαφτάρ, ο οποίος κατά το παρελθόν εκπαιδεύτηκε στρατιωτικά και στην Αίγυπτο.

Γαλλία
Επισήμως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ μίας ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στη Λιβύη. Στο παρασκήνιο, όμως, η γαλλική διπλωματία στηρίζει δυναμικά τον Χαφτάρ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Παρίσι να μπλοκάρει μία κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών που ζητούσαν από τον στρατηγό να σταματήσει την επίθεση κατά της λιβυκής πρωτεύουσας. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γαλλία στηρίζει στρατιωτικά τον Χαφτάρ μετά την σύλληψη 13 Γάλλων στα σύνορα με την Τυνησία και την ανακάλυψη αμερικανών πυραύλων Javelin, οι οποίοι ανήκαν στο Παρίσι, σε βάση του Χαφτάρ. 

Ρωσία
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Μόσχα που επίσημα στηρίζει την προσπάθεια της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ και ζητά την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο η Ρωσία μπλόκαρε ανακοίνωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία θα καλούσε τον Χαφτάρ να σταματήσει την προέλαση στην Τρίπολη. 

Ο διεθνής Τύπος είναι γεμάτος δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι στο λιβυκό έδαφος βρίσκονται και μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Χαφτάρ Ρώσοι μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας Wagner, η οποία ανήκει σε στενό φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον αρχικά είχε στηρίξει την δημιουργία της κυβέρνησης της Τρίπολης αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει «ρόλο» για τις ΗΠΑ στην Λιβύη. Μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον στέλνει διφορούμενα μηνύματα για την στάση της στην διαμάχη. 

Σαουδική Αραβία
Το Ριάντ αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αποστρέφεται έντονα το πολιτικό Ισλάμ, τον κύριο εκπρόσωπο του, την Μουσουλμανική Αδελφότητα και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Σαουδική Αραβία έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση της επίθεσης του Χαφτάρ στην Τρίπολη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα σαουδαραβικά χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά της αφοσίωσης ντόπιων φυλάρχων και την στρατολόγηση και πληρωμή μαχητών.   

Σουδάν
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το Σουδάν έχει στείλει 1.000 στρατιώτες στην Λιβύη, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian οι Σουδανοί στρατιώτες που μάχονται στο πλευρό του Χαφτάρ ανέρχονται σε 3.000.

Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο πιο ισχυρός και σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης της Τρίπολης. Η Άγκυρα παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην χώρα και απέστειλε στρατιωτικά οχήματα και το υπερσύγχρονο σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2.
Στον διεθνή Τύπο διακινούνται πληροφορίες ότι βρίσκονται στη Λιβύη Τούρκοι στρατιώτες της ιδιωτικής εταιρείας SADAT, η οποία ανήκει στον ταξίαρχο και στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, Αντνάν Τανριβερντί. 

Κατάρ
Η αντιπαλότητα του Κατάρ με τις γειτονικές της χώρες στον Περσικό Κόλπο φαίνεται έντονα στην Λιβύη, καθώς η Ντόχα στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης. 
Το Κατάρ έπαιξε ένα ρόλο-κλειδί στην οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την εκδίωξη του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Ωστόσο, πλέον έχει περιορίσει τον ενεργό ρόλο του στην Λιβύη και στηρίζει σχεδόν αποκλειστικά διπλωματικά την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράζ. 

Ιταλία
Η Ρώμη επιχειρεί να διατηρεί έναν ουδέτερο και διαμεσολαβητικό ρόλο. Επίσημα στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης αν και ο πρωθυπουργός, Φαγιέζ αλ Σαράζ κατηγορεί την Ιταλία ότι τον εγκατέλειψε, καθώς κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Χαφτάρ. 

Τον περασμένο Απρίλιο η Ιταλία είχε προειδοποιήσει το Παρίσι να μην στηρίξει καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο μετά το γαλλικό μπλόκο στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών κατά του Χαφτάρ. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρώμη ανησυχεί ότι η Γαλλία επιχειρεί να περιορίσει την δραστηριότητα του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού ΕΝΙ στα πετρέλαια της Λιβύης. 
 

Πηγή: skai.gr