O Ίλον Μασκ θα ηγηθεί ο ίδιος του Twitter

Ο Ίλον Μασκ αναμένεται να γίνει προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter αφού ολοκληρώσει την εξαγορά της εταιρείας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το CNBC την Πέμπτη, ώρες αφότου ο Μασκ αποκάλυψε ότι έχει συμπεριλάβει περισσότερα από δώδεκα άτομα και επενδυτικές εταιρείες στην πρόταση εξαγοράς του.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης τονίζει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, τονίζει πως ο Μασκ αναμένεται να είναι διευθύνων σύμβουλος για μερικούς μήνες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Ο Ίλον Μασκ διεξάγει συνομιλίες με μεγάλες επενδυτικές εταιρίες, αλλά και ιδιώτες χρηματοδότες, σχετικά με την εξασφάλιση μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την εξαγορά της Twitter Inc, οικονομικού ύψος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κινήσεις αυτές του Μάσκ γίνονται, προκειμένου να δεσμεύσει όσο το δυνατόν λιγότερο μέρος της περιουσίας του στην αναφερόμενη συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις πρωτοβουλίες του.

Ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με το Forbes να εκτιμά την καθαρή περιουσία του στα 245 δισεκατομμύρια δολάρια (233 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του συνδέεται με μετοχές της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Inc, της οποίας ηγείται. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μασκ αποκάλυψε ότι πώλησε μετοχές της Tesla οικονομικής αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (8,08 δισεκατομμυρίων ευρώ), μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του Twitter.

Η νέα χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει μέσω προνομιακού ή κοινού μετοχικού κεφαλαίου, θα μπορούσε να μειώσει το ποσό της οικονομικής ρευστότητας των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων (19,97 δισεκατομμυρίων ευρώ) που ο Μασκ έχει δεσμευτεί να καταβάλει για την παραπάνω αναφερόμενη εξαγορά, όπως επίσης και μία δανειοδότηση που εξασφάλισε με εγγύηση της μετοχές του στην Tesla, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Ίλον Μασκ αναμένεται ότι θα αναλάβει προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της Twitter Inc, για μερικούς μήνες, αφού ολοκληρωθεί η εξαγορά της πλατφόρμας, ύψους 44 δισεκ. δολαρίων, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επικαλούμενο πηγές.

Ο Μασκ είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc.

Ο επιχειρηματίας έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση ύψους 7,14 δισεκ. δολαρίων από μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων είναι ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ και ο συνιδρυτής της Oracle Corp, Λάρι Έλισον, για να προχωρήσει στην εξαγορά του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης, σε ένα έγγραφο που απέστειλε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι έχει λάβει επιστολές δέσμευσης κεφαλαίων από 19 επενδυτές, όπως από τις εταιρείες Sequoia Capital (800 εκατ. δολάρια), Brookfield (500 εκατομμύρια), Vy Capital (700 εκατ.), Qatar Holding και άλλες. Θα συνεχίσει επίσης τις επαφές του με τους νυν μετόχους του Twitter, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλής της εταιρείας, Τζακ Ντόρσεϊ, για να εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια.

Ο Έλισον, ο οποίος είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla, θα δώσει 1 δισεκ. δολάρια.

Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής, πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ εκτίμησε, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι ο Μασκ θα είναι ένας «εξαιρετικός ηγέτης» για την πλατφόρμα. «Είναι θαυμάσιο που συνδέομαι μαζί σου, "νέε" μου φίλε @elonmusk (..) Πιστεύω ότι θα είσαι εξαιρετικός ηγέτης για το Twitter, ώστε να προωθήσεις και να μεγιστοποιήσεις το δυναμικό του», ανέφερε, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία του, η Kingdom Holding Company, είναι έτοιμη να ρίξει 1,9 δισεκ. δολάρια στο «νέο Twitter» και να ακολουθήσει τον Μασκ «σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι».

Ο Ταλάλ θα θέσει στη διάθεση του Μασκ περίπου 35 εκατομμύρια από τις μετοχές του στο Twitter, αφού οριστικοποιηθεί η αγορά, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο κεφάλαιο της εταιρείας, την οποία ο Μασκ έχει πει ότι θέλει να την αποσύρει από το Χρηματιστήριο.

Στα μέσα Απριλίου ο Σαουδάραβας είχε απορρίψει την προσφορά του Μασκ, να αγοράσει το Twitter έναντι 54,20 δολαρίων τη μετοχή, κρίνοντας ότι η τιμή είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με «την πραγματική αξία» της εταιρείας.

Πηγή: skai.gr