Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ σε ΗΑΕ, Ομάν και Σαουδική Αραβία

Ο ειδικός επιτετραμμένος θα προσπαθήσει να «ανοίξει τον δρόμο σε μια μόνιμη εκεχειρία αλλά και στην επίλυση της σύρραξης από τους Υεμενίτες» που θα είναι «χωρίς αποκλεισμούς και διαρκής», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αμερικανική διπλωματία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο ειδικός επιτετραμμένος της Τιμ Λέντερκινγκ ξεκινά περιοδεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ομάν και στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την εδραίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στην Υεμένη, χώρας ρημαγμένης έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου.

Ο ειδικός επιτετραμμένος θα προσπαθήσει να «ανοίξει τον δρόμο σε μια μόνιμη εκεχειρία και στην επίλυση της σύρραξης από τους Υεμενίτες» που θα είναι «χωρίς αποκλεισμούς και διαρκής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη 2η Αυγούστου την παράταση in extremis για «δύο επιπλέον μήνες» της εκεχειρίας σε ισχύ στην Υεμένη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «εντατικοποιηθούν» οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει πιο«διαρκής» ειρήνη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήρε την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την «περίοδο ηρεμίας άνευ προηγουμένου» στην Υεμένη.

Τη 2η Απριλίου, κηρύχθηκε ανακωχή για δύο μήνες στην Υεμένη, κατόπιν παρατάθηκε για ίσο χρονικό διάστημα τη 2η Ιουνίου, προσφέροντας στους άμαχους —σπάνια— ανάπαυλα. Όπως και τον Ιούνιο, η ανακοίνωση της ανανέωσης της εκεχειρίας έγινε την τελευταία στιγμή, την ημέρα που τυπικά θα έληγε.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος θα επιδιώξει επίσης να αυξηθεί η διεθνής βοήθεια που χορηγείται στην Υεμένη.

«Καλούμε τις δωρήτριες χώρες να φανούν γενναιόδωρες και να εκπληρώσουν προηγούμενες δεσμεύσεις τους, για το καλό του πληθυσμού της Υεμένης», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον έχει χορηγήσει βοήθεια αξίας 1 δισεκ. δολαρίων και πλέον μέσα στο τρέχον έτος.

Αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην υφήλιο, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σπαράσσεται από τον πόλεμο ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μετά το 2015, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ