Ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς θα πληρώσει 4 εκατ. δολάρια για fake news - H υπόθεση αφορά το μακελειό στο σχολείο Sandy Hook

Οι γονείς των παιδιών, σύμφωνα με τους δικηγόρους, αναγκάστηκαν να προσλάβουν ιδιωτική ασφάλεια για τη δίκη από την ανησυχία ότι οι οπαδοί του Τζόουνς θα μπορούσαν να επιδιώξουν να τους βλάψουν

Ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,1 εκατ. δολαρίων, αφού ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι πυροβολισμοί στο σχολείο Sandy Hook το 2012 ήταν φάρσα. 

Οι γονείς ενός θύματος ζήτησαν, τουλάχιστον, 150 εκατ. δολάρια στη δίκη για δυσφήμιση εναντίον του ιδρυτή του «Infowars». Είπαν ότι υπέστησαν παρενόχληση και συναισθηματική οδύνη, εξαιτίας της παραπληροφόρησης του «δεξιού παρουσιαστή». Είκοσι παιδιά και έξι ενήλικες σκοτώθηκαν στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέκτικατ.

Οι ένορκοι στην πόλη του Όστιν αποφάσισαν αποζημιώσεις την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2022 και πρέπει ακόμη να καθορίσουν τυχόν ποινικές αποζημιώσεις. Ο Τζόουνς, ο οποίος δεν βρισκόταν στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι πυροβολισμοί ήταν μια φάρσα που οργανώθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να αφαιρέσει από τους Αμερικανούς το δικαίωμα οπλοκατοχής και ότι οι γονείς των νεκρών παιδιών ήταν «ηθοποιοί της κρίσης».

Έχει ήδη χάσει μια σειρά από υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης, που έχουν ασκηθεί από γονείς των θυμάτων ερήμην του, αφού δεν προσκόμισε έγγραφα και μαρτυρίες. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη στην οποία συμφωνήθηκε από τους ενόρκους η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης.

Πριν από την απόφαση της Πέμπτης, ένας δικηγόρος των εναγόντων αποκάλυψε ότι ο δικηγόρος του Τζόουνς, του είχε στείλει κατά λάθος μηνύματα από το τηλέφωνο του πελάτη του. Ο δικηγόρος δήλωσε ότι μια επιτροπή του Κογκρέσου, που ερευνά την περσινή εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, είχε ήδη ζητήσει πρόσβαση στα μηνύματα. Η επιτροπή δήλωσε ότι ο Τζόουνς βοήθησε στην οργάνωση μιας συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την εξέγερση.

Παρά την απόσυρση των ισχυρισμών του σχετικά με το σχολείο Sandy Hook, ο Τζόουνς συνέχισε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του, για να επιτεθεί στους ενόρκους και τον δικαστή στην υπόθεση αυτή.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι είχε χρεοκοπήσει παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες του κέρδιζαν περίπου 800.000 δολάρια την ημέρα, πουλώντας συμπληρώματα διατροφής, σύνεργα όπλων και εξοπλισμό επιβίωσης.

Οι γονείς των παιδιών, σύμφωνα με τους δικηγόρους, αναγκάστηκαν να προσλάβουν ιδιωτική ασφάλεια για τη δίκη από την ανησυχία ότι οι οπαδοί του Τζόουνς θα μπορούσαν να επιδιώξουν να τους βλάψουν. Ένας ψυχίατρος κατέθεσε ότι οι γονείς υπέφεραν από «διαταραχή μετατραυματικού στρες», παρόμοια με αυτή που υφίστανται οι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης ή τα θύματα παιδικής κακοποίησης.
 

Πηγή: skai.gr