Ο άγνωστος Φραγκίσκος: Πώς επέλεξε το όνομά του - Όταν έγινε ταινία με τον Βενέδικτο (τρέιλερ) 

Ο 85χρονος Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα από σήμερα Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα, είναι σήμερα από τους δημοφιλέστερους Προκαθημένους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συχνά με ριζοσπαστικό λόγο και μοναδική οικειότητα στον κόσμο. 

Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και εν γένει από την αμερικανική ήπειρο, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Ποντίφικας.

Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, για τον οποίο έχει εκφράσει τον θαυμασμό του τονίζοντας ότι έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, τη ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής του.

Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στις 17 Δεκεμβρίου 1936, από γονείς Ιταλούς μετανάστες. Ο πατέρας του, Μάριο, εργαζόταν ως λογιστής στους σιδηροδρόμους και η μητέρα του, Ρεγκίνα Σίβορι, ήταν αφοσιωμένη στην ανατροφή των πέντε παιδιών της οικογένειας. 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Χημεία, επέλεξε τον δρόμο της ιεροσύνης, εισερχόμενος στο Ιεροσπουδαστήριο της Villa Devoto. Στις 11 Μαρτίου 1958, εντάχθηκε ως δόκιμος στο Τάγμα των Ιησουιτών. Ολοκλήρωσε τις ανθρωπιστικές σπουδές του στη Χιλή και επέστρεψε στην Αργεντινή το 1963 όπου έλαβε πτυχίο στη Φιλοσοφία από το Colegio de San José στο San Miguel. Στη συνέχεια (1964-1965) δίδαξε φιλοσοφία στο Κολέγιο της Inmaculada Concepción στη Santa Fé και ένα χρόνο αργότερα (1966) στο Colegio de San José στο Μπουένος Άιρες, όπου και σπούδασε, παράλληλα, Θεολογία από το 1967 έως το 1970.


   Στις 13 Δεκεμβρίου 1969, χειροτονήθηκε ιερέας. Συνέχισε την εκπαίδευσή του το 1970-1971 στο Πανεπιστήμιο της Alcalá de Henares στην Ισπανία και στις 22 Απριλίου 1973 έδωσε τους τελικούς όρκους του στο Τάγμα Ιησουιτών. Στην Αργεντινή έγινε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του San Miguel, σύμβουλος της Επαρχίας του Τάγματος Ιησού και Πρύτανης της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Colegio Máximo.
   
   Τον Ιούλιο του 1973 έγινε Έπαρχος των Ιησουιτών στην Αργεντινή, θέση που διατήρησε επί έξι χρόνια. Λίγο αργότερα, επέστρεψε στην εργασία του στον πανεπιστημιακό τομέα και από το 1980 ως το 1986 υπηρέτησε ξανά ως πρύτανης στο Colegio de San José, καθώς και ως εφημέριος στο San Miguel. Τον Μάρτιο του 1986 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Γερμανία. Στη συνέχεια, μετατέθηκε αρχικά στο Colegio del Salvador του Μπουένος Άιρες και μετά στην εκκλησία των Ιησουιτών στην πόλη Cordoba ως πνευματικός καθοδηγητής και εξομολόγος. 
   
   Το 1992 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και τον Φεβρουάριο του 2001 αναδείχθηκε Καρδινάλιος. Τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στο Κονκλάβιο το οποίο εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'. Εξελέγη ως ο 266ος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στις 13 Μαρτίου 2013. 

Στενότατος φίλος του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον προσκαλεί και βρίσκεται δίπλα του σε όλες τις σημαντικότερες συναντήσεις που οργανώνει στο Βατικανό. Τον αποκαλεί «αγαπητό αδελφό» και δεν κρύβει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο την επανένωση των Χριστιανών.

      Ο Φραγκίσκος, ουσιαστικά, λέει ότι στον σημερινό, παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, με τις τόσες προκλήσεις του, ο διχασμός των χριστιανικών δογμάτων δεν έχει καμία απολύτως έννοια, και ότι, αντίθετα, μόνον επιζήμιος μπορεί να αποδειχθεί. Τόσο για τη διάδοση του χριστιανικού μηνύματος, όσο και για την επιρροή του στην σημερινή κοινωνία μας.
      
      Την ίδια ώρα, ο ποντίφικας, με τα ταξίδια, την παρουσία και τις παρεμβάσεις του, υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα των χριστιανών να ζήσουν εν ειρήνη και με πλήρη δικαιώματα, και απορρίπτει κάθε μορφή πίεσης των θρησκευτικών φονταμενταλισμών.
      
      Το μήνυμά του, απευθύνεται και σε όσους, στη Μέση Ανατολή και στα σύνορα της Ευρώπης, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την θρησκευτική ταυτότητα για να καταπατήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αγνοήσουν το διεθνές δίκαιο. Το ταξίδι του στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή του σήμερα το πρωί με ειδική πτήση της Aegean για την Αθήνα, είχε και αυτή την ισχυρότατη, ιδιαίτερη σημασία.
      
   Έχει συγγράψει τα βιβλία «Meditaciones para religiosos» (1982), «Reflexiones sobre la vida apostólica» (1992) και «Reflexiones de esperanza» (1992).

Ενδεικτική της δημοφιλίας του είναι και η ταινία «Οι δύο Πάπες». Στην του 2019 τον υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Τζόναθαν Πράις, ενώ το ρόλο του Πάπα Βενέδικτου υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Άντονι Χόπκινς. Η ταινία πραγματεύεται το γεγονός ότι δύο Ποντίφικες βρίσκονται ταυτόχρονα εν ζωή και τη διαφορά των κοσμοθεωριών τους.  
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ