Ντερμιτάς από τη φυλακή: Οι περισσότεροι Τούρκοι δεν θέλουν να είναι μέρος αυτής της τυραννίας

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία από τον Νοέμβριο του 2016. Το φιλοκουρδικό HDP απειλείται με απαγόρευση. Εδώ και μήνες χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «τρομοκρατικό κόμμα». Λέγεται ότι έχει διασυνδέσεις με την απαγορευμένη κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK. Τώρα και η τουρκική δικαιοσύνη έχει βάλει στο στόχαστρο το HDP. Εισαγγελέας στην Άγκυρα υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για απαγόρευσή του. Θέλει επίσης να απαγορεύσει τη δραστηριότητα 687 πολιτικών του κόμματος για πέντε χρόνια - συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Για αυτόν, ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά μια υποσημείωση. Από τον Νοέμβριο του 2016, ο Κούρδος πολιτικός δεν μπορεί πλέον να είναι πολιτικά ενεργός. Βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Η Άγκυρα τον κατηγορεί για τρομοκρατική προπαγάνδα, ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς και προτροπή και υποκίνηση βίας.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και έχει επαφή με τον έξω κόσμο μόνο μέσω του δικηγόρου του. Μέσω αυτού απάντησε σε ερωτήσεις της DW σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Ανυπόστατες κατηγορίες

Deutsche Welle: Η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει διαδικασία για να απαγορεύσει το κόμμα σας. Η κατηγορία είναι ότι το HDP και τα μέλη του είχαν ως στόχο να πλήξουν την ακεραιότητα του κράτους. Υποστηρίζει ότι το κόμμα σας δεν αποδέχεται δημοκρατικές και παναθρώπινες αρχές. Πώς αντιδράτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;

Σελαχατίν Ντεμιρτάς: Όλοι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, παράνομοι και πολιτικά υποκινούμενοι. Το HDP είναι ένα συνταγματικό κόμμα, σεβόμαστε πλήρως τις δημοκρατικές και πανανθρώπινες αρχές. Με αυτήν την προσφυγή στη δικαιοσύνη, η κυβερνητική συμμαχία προσπαθεί να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. Είναι μια διαδικασία με καθαρά πολιτικά κίνητρα. Ελπίζω ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εκπληρώσει το ρόλο του: δηλαδή την προστασία της δημοκρατίας και θα απορρίψει αυτή την υπόθεση της ντροπής.

DW: Πώς εκτιμάτε το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση κάνει εκστρατεία για μια πιο ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ένα πιο δημοκρατικό Σύνταγμα με τη βοήθεια του λεγόμενου «Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», αλλά την ίδια στιγμή θέλει να απαγορευθεί το κόμμα σας και να αποσύρει την κοινοβουλευτική εντολή από τον βουλευτή του HDP και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ομέρ Φαρούκ Γκεργκελίογλου;

Οι ευθύνες του AKP

Ντεμιρτάς: Όταν ο Ερντογάν παρουσίασε το «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για μια πρωτοβουλία που ήθελε να ρίξει στάχτη στα μάτια της Δύσης. Στην πραγματικότητα, οι σοβαρές παραβιάσεις του νόμου που σημειώθηκαν, ακόμη και την ίδια ημέρα της διακήρυξης, έδειξαν τις αληθινές του προθέσεις. Η κυβέρνηση του AKP δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε την πρόθεση να μεταρρυθμίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δικαστική και πολιτική συνωμοσία εναντίον του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκελίογλου και η διαδικασία απαγόρευσης που κινήθηκε κατά του HDP το έχουν ήδη αποδείξει.

DW: Εκατοντάδες μέλη του HDP, ανάμεσά τους και εσείς, απειλούνται με απαγόρευση της πολιτικής τους δράσης. Πώς θα επηρεάσει κάτι τέτοιο την τουρκική πολιτική;

Ντεμιρτάς: Δεν μελετήσαμε την πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είμαστε πολιτικοί που προέρχονται από το λαό. Εάν μας επιβληθεί απαγόρευση, θα εμφανιστούν χιλιάδες νέοι πολιτικοί. Θα συνεχίσω να είμαι μέρος του αγώνα χωρίς να είμαι μέλος ενός κόμματος ή υποψήφιος για μια εκλογική περιφέρεια. Εμπιστεύομαι τη νεολαία και τις γυναίκες. Όσο περισσότερο είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτές τις παράνομες επιθέσεις, τόσο ισχυρότεροι γινόμαστε.

DW: Η απαγόρευση του κόμματος HDP προφανώς προωθείται από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, το υπερεθνικιστικό MHP. Ειδικά ο επικεφαλής του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει επανειλημμένα ζητήσει την απαγόρευσή του κόμματός σας. Το AKP έχει αντιδράσει μάλλον συγκρατημένα. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

Ντεμιρτάς: Για εμάς, το MHP είναι ανύπαρκτο. Η πολιτική ευθύνη γι αυτό βαρύνει το AKP. Πιστεύω ότι όλοι οι Κούρδοι που κάποτε ψήφισαν το AKP θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτό το κόμμα της καταπίεσης. Η απαγόρευση του HDP από το AKP θα ήταν για την πολιτική του ιστορία μια αξέχαστη ντροπή. Θα δείτε πως το AKP θα χάσει πολλές ψήφους. Η πλειονότητα του τουρκικού πληθυσμού δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της τυραννίας.

Πηγή: DW / Ντάνιελ Ντέρια Μπελούτ / Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου