Ντερ Λάιεν για κορωνοϊό: Φως στο βάθος του τούνελ – Η ΕΕ θα έχει 2 δισ. δόσεις - Εγκρίθηκαν μόνο ασφαλή εμβόλια

"Ολοένα και πιο πιθανή" βλέπει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνεται η προοπτική για φως στην άκρη του τούνελ για τον κορωνοϊο "μέχρι το καλοκαίρι του 2021" κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει στη διάθεσή της περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και πως ελπίζει ότι πιθανόν οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στο Δεκέμβριο. Όπως επισήμανε, υπάρχει τώρα ακόμη μία δύσκολη φάση, αλλά "έχουμε τώρα φως στην άκρη του τούνελ, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον ιό".

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι με τα εμβόλια της ΕΕ μπορούν να εμβολιαστούν 700 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή και στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική, ενώ η Αυστρία θα λάβει το 2% των δόσεων των εμβολίων της ΕΕ, "περισσότερο, από όσα η Αυστρία πιθανώς θα χρειαστεί".

"Μόνο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια έχουν εγκριθεί" διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. "Τώρα χρειάζεται να ετοιμαστούμε για τους εμβολιασμούς. Θα μπορούσαν να αρχίσουν σύντομα" ξεκαθάρισε. 

 

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι στόχος στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι να μπορέσει να επανέλθει η Αυστρία μέχρι το καλοκαίρι του 2021 στην κανονικότητα, και υπογράμμισε το γεγονός ότι και στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια πρόκειται να διενεργηθούν πριν από τα Χριστούγεννα μαζικά τεστ, "γρηγορότερα από το αναμενόμενο".

Από τους εμβολιασμούς, ο ίδιος αναμένει, όπως σημείωσε, από μήνα σε μήνα βήματα προς περισσότερη "κανονικότητα", με την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα τόσο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, έτσι ώστε "να κηρύξουμε ως τελειωμένη την πανδημία και ότι νικήσαμε τον ιό".

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειές της στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως όλη η διαδικασία είναι γρήγορη και καλή.

Ο ίδιος ελπίζει ότι στην Αυστρία ήδη τον Ιανουάριο θα μπορούν να εμβολιαστούν οι πρώτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα είναι υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό δομών φροντίδας, καθώς επίσης ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αυστριακός καγκελάριος ήταν ο πρώτος ο οποίος ήδη τον περασμένο Αύγουστο είχε κάνει λόγο για "φως στην άκρη του τούνελ" και για το ότι "είναι πιθανό η κρίση να περάσει γρηγορότερα απ' ό, τι αρχικά προέβλεπαν πολλοί ειδικοί, και σήμερα φαίνεται ότι είναι πιθανό να επιστρέψουμε στη συνήθη κανονικότητά μας το καλοκαίρι του 2021".
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr