Νταβός: Επίθεση της Ολένα Ζελένσκα στους δισεκατομμυριούχους - Προειδοποιεί για εξάπλωση του πολέμου

Η Olena Zelenska επιπλήττει τους δισεκατομμυριούχους του Νταβός επειδή απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και ζητάει περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία

Με τους δισεκατομμυριούχους τα έβαλε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ζητώντας περισσότερη βοήθεια προς τη χώρα της.

Η Ολένα Ζελένσκα κατηγόρησε τους δισεκατομμυριούχους ότι δεν κάνουν αρκετά για να αποτραπεί μια «πλήρους κλίμακας, παγκόσμια κρίση». Προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος της Ρωσίας θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, καθώς «δεν ήταν ποτέ σκοπός να περιοριστεί στα ουκρανικά σύνορα», και τόνισε ότι «η ενότητα είναι αυτή που επαναφέρει την ειρήνη».

«Σας ενώνει όλους το γεγονός ότι έχετε πραγματικά μεγάλη επιρροή. Αλλά υπάρχει επίσης κάτι που σας χωρίζει - και αυτό είναι ότι δεν χρησιμοποιείτε όλοι αυτήν την επιρροή ή μερικές φορές τη χρησιμοποιείτε με τρόπο που διχάζει ακόμη περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζελένσκα.

Σημείωσε δε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνει ότι «αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του κόσμου όπως τον ξέρουμε, με τον τρόπο που τον έχουμε συνηθίσει ή σε αυτόν που φιλοδοξούμε να έχουμε. Τι μπορεί να είναι η ζωή σε έναν κόσμο όπου τα τανκς επιτρέπεται να χτυπούν πυρηνικούς σταθμούς; Τι θα γίνει με τον πληθωρισμό όταν τα κρατικά σύνορα αρχίσουν να καταρρέουν και η ακεραιότητα των χωρών θα καταπατηθεί από αυτούς που το θέλουν; Τι θα γίνει με το κόστος ζωής όταν εκατομμύρια –όχι εκατομμύρια αλλά δεκάδες εκατομμύρια– άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη μαζική πείνα και θα γίνουν πρόσφυγες» διερωτήθηκε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας της και συνέχισε:

«Πώς θέλει ο κόσμος να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα, αν μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει καν το κάψιμο ολόκληρων πόλεων στην Ουκρανία. Αυτό κάνει η Ρωσία με το πυροβολικό της, με τους πυραύλους της, με τα ιρανικά drones της και ξέρετε ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν είχε ποτέ σκοπό να περιοριστεί στα ουκρανικά σύνορα. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να προχωρήσει περισσότερο και να διευρύνει την κρίση εάν ο επιτιθέμενος δε χάσει».

Ζελένσκα

Όπως τόνισε «στην Ουκρανία δεν υπάρχει μέρος που να είναι απολύτως ασφαλές. Γονείς με δάκρυα στα μάτια παρακολουθούν τις προσπάθειες των γιατρών να σώσουν τα παιδιά τους, αγρότες φοβούνται να επιστρέψουν στα χωράφια τους λόγω ναρκών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί ένα νέο Τσερνόμπιλ».

«Δεν μπορείς να πάρεις μια μέρα άδεια από τον πόλεμο. Καθημερινά όλοι ζουν σε ένα διαρκές καθεστώς ρίσκου. Η Ρωσία δεν σταματά πουθενά» είπε.

Υπογράμμισε επίσης, ότι ο σύζυγός της Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα σχέδιο δέκα σημείων στους παγκόσμιους ηγέτες για να βοηθήσουν να νικήσει η Ουκρανία τη Ρωσία και να αντισταθμίσει την επιθετικότητά τους. 

Οι παρευρισκόμενοι στο Νταβός αντιμετωπίζουν παγκόσμιες διαμάχες, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να είναι ένα από τα βασικά τους θέματα συζήτησης.

Πηγή: skai.gr