Νότια Κορέα: Tι οδήγησε σε κρίση υπογεννητικότητας- Γιατί φοβούνται για δημογραφική καταστροφή

Η Νότια Κορέα κατέγραψε για πρώτη φορά το 2020 μείωση του πληθυσμού της, με τους θανάτους να είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η δωδέκατη παγκόσμια οικονομία έχει ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας παγκοσμίως, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για δημογραφική καταστροφή.

Στις 31 Δεκεμβρίου η Νότια Κορέα μετρούσε 51.829.023 κατοίκους, δηλαδή 20.838 λιγότερους σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ποσοστό γεννητικότητας στη χώρα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Φέτος για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων ήταν μικρότερος από αυτόν των θανάτων, 275.815 έναντι 307.764.

“Στις επαρχίες όπου οι οικονομικές, ιατρικές υποδομές και οι υποδομές στον τομέα της παιδείας είναι ανεπαρκείς, η κρίση αυτή επιδεινώνεται”, υπογραμμίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ζητεί μάλιστα από τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση να προχωρήσει σε “θεμελιώδεις αλλαγές”, κυρίως σε ό,τι αφορά την κοινωνική πρόνοια και την παιδεία.

Σύμφωνα με ειδικούς, το φαινόμενο αυτό έχει πολλά αίτια, μεταξύ των οποίων το κόστος της εκπαίδευσης των παιδιών και η ραγδαία άνοδος των τιμών των ακινήτων.

Στα δύο αυτά αίτια προστίθεται μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική κοινωνία, στην οποία γυναίκες με παιδιά είναι δύσκολο να βρουν μια καλά αμειβόμενη εργασία, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον συνδυασμό οικογένειας και καριέρας.

Από το 2006 η Νότια Κορέα έχει δαπανήσει περισσότερα από 180.000 δισεκ. γουόν (135 δισκεκ. ευρώ) για να αυξήσει τη γεννητικότητα. Όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2067 ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να έχει μειωθεί στα 39 εκατομμύρια με τον μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ