Κλείσιμο

Η Νορβηγία αναβαθμίζει «καλού - κακού» το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού

«Είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται κοινά σύνορα με την Ρωσία στην Αρκτική, θα αναβαθμίσει το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού από αύριο 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρα, διευκρινίζοντας πάντως ότι - μέχρι τώρα - δεν έχει ανιχνευθεί καμία ευθεία απειλή κατά της χώρας του.

«Είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν έχουμε σήμερα κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θέλει να σύρει την Νορβηγία ή άλλη χώρα απευθείας στον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά αναγκαίο για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την επιφυλακή τους», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα μειώσουν τον χρόνο της εκπαίδευσης και θα αυξήσουν τον χρόνο των επιχειρησιακών υποχρεώσεων, ενώ η Home Guard, δύναμη ταχείας ανάπτυξης, θα διαδραματίσει ενεργητικότερο ρόλο, διευκρίνισε ο υπουργός Αμυνας Μπγιόρν Αριλντ Γκραμ.

Η πολεμική αεροπορία ανέβαλε την εκπαίδευση με τα F35 στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμώντας να τα κρατήσει στην Νορβηγία, ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ερικ Κριστόφερσεν.

«Περιμένουμε ότι η κατάσταση θα διαρκέσει για τολυάχιστον έναν χρόνο», είπε.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξυπηρετώντας το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών μετά την μείωση της ροής του ρωσικού αερίου.

Η Νορβηγία ανέπτυξε τον Σεπτέμβριο τις στρατιωτικές της δυνάμεις για την φύλαξη των υπεράκτιων εγκαταστάσεών της και των χερσαίων υποδομών της μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Διαβάστε σχετικά: Νορβηγία: Αναπτύσσει στρατιώτες σε μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τις διαρροές στους Nord Stream

Εχει δεχθεί επίσης την συνδρομή του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ