Νήσοι Κουκ: Ο κορωνοϊός έφτασε για 1η φορά μέσω της μετάλλαξης Ο – 10χρονος το 1ο κρούσμα

Ένα πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε σήμερα Σάββατο στις Νήσους Κουκ, αρχιπέλαγος του Ειρηνικού 17.000 κατοίκων, το οποίο είχε γλιτώσει μέχρι σήμερα από την πανδημία της COVID-19, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τους Μαρκ Μπράουν.

Ένα αγοράκι 10 ετών εξετάστηκε και διαγνώσθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό ενώ βρισκόταν σε καραντίνα μαζί με την οικογένειά του μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό.

Οι Νήσοι Κουκ απομονώθηκαν εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο οι πολίτες τους που είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο τους με κάποιες σπάνιες ειδικές πτήσεις που γίνονται από τη Νέα Ζηλανδία. Αυτοί υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες μετά την άφιξή τους και να υποβληθούν σε πολλά τεστ.

Το αρχιπέλαγος αυτό είναι μια από τις χώρες του κόσμου στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι από τα πιο υψηλά: το 96% των κατοίκων του άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Οι Νήσοι Κουκ προτίθενται να ξανανοίξουν τα σύνορά τους στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς καραντίνα, από τις 14 Ιανουαρίου.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ