Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις ενόπλων

Ένοπλοι σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 11 μελών των υπηρεσιών ασφαλείας, κατά τη διάρκεια δύο διακριτών επιθέσεων το σαββατοκύριακο στην κεντρική και στη βόρεια Νιγηρία, ανακοίνωσαν οι αρχές της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας.

Η κεντρική και η βορειοδυτική Νιγηρία έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε θέατρο αδιάκοπων επιθέσεων οπλισμένων συμμοριών, στις οποίες οι αρχές αναφέρονται γενικά χρησιμοποιώντας τον όρο bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»– και οι οποίες εφορμούν σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Τους τελευταίους μήνες, τα βίαια επεισόδια του είδους πολλαπλασιάστηκαν.

Οι δύο επιθέσεις καταγράφηκαν μετά την παρότρυνση του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι στις αρχές να προχωρήσουν σε πιο σκληρή καταστολή των συμμοριών, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές» οργανώσεις από την κυβέρνησή του, αναπτύσσοντας τον στρατό.

Στην πρώτη επίθεση, το Σάββατο, πάνω από 100 ένοπλοι, που κυκλοφορούσαν με μοτοσικλέτες, επιτέθηκαν στην κοινότητα Γκαλαντίμαν Κόγκο, στην περιφέρεια Σιρόρο, εξήγησε ο κυβερνήτης της πολιτείας του Νίγηρα (κεντρικά), ο Σάνι Μπέλο, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Οι τρομοκράτες, πάνω από 100 τον αριθμό, εισέβαλαν στην κοινότητα υπό το φως της ημέρας, σκότωσαν 11 μέλη επιχειρησιακής μονάδας των δυνάμεων ασφαλείας και αρκετούς χωρικούς, ενώ τραυμάτισαν πολλούς άλλους», σημείωσε ο κ. Μπέλο. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί στ’ αλήθεια με αυτές τις συμμορίες (...). Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να μπει τέλος σε αυτές τις αιματηρές, ασταμάτητες επιθέσεις εναντίον αθώων», πρόσθεσε.

Πολυάριθμοι επιτιθέμενοι επίσης σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ εκατοντάδες χωρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές κοινότητες, πάντα σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Ο κ. Μπέλο διεμήνυσε πως θα αρχίσουν άμεσα «στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας», εγκεκριμένες από τον πρόεδρο Μπουχάρι, σε τρεις περιοχές όπου βρίσκουν καταφύγιο «ληστοσυμμορίτες».

Στη δεύτερη επίθεση, την Κυριακή, ένοπλοι επέδραμαν στο χωριό Κούρμιν Μασάρα, στην περιφέρεια Ζανγκόν Κάταφ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί, σκότωσαν 11 άμαχους και πυρπόλησαν πάνω από 30 σπίτια, ανέφερε ο Σάμιουελ Αρουάν, επίτροπος εσωτερικής ασφαλείας στην πολιτεία Καντούνα (βόρεια).

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί χωρικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες.

Οι δράστες εξάλλου αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε ειδικές δυνάμεις που εστάλησαν επιτόπου για να βάλουν τέλος στην επίθεση, όμως η ενέδρα που έστησαν απέτυχε, συμπλήρωσε ο κ. Αρουάν.

Στη γειτονική πολιτεία Ζαμφαρά (βορειοδυτικά), η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως διέσωσε 32 ανθρώπους που είχαν απαχθεί σε διάφορα περιστατικά στις πολιτείες Νίγηρα, Κατσίνα και Ζαμφαρά. Ορισμένοι κρατούνταν όμηροι για κάπου δύο μήνες.

Ο πρόεδρος Μπουχάρι, η δεύτερη και τελευταία θητεία του οποίου θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, δέχεται ολοένα πιο οξείες επικρίσεις για την ανικανότητά του να τερματίσει τη μάστιγα της βίας, ειδικά τις επιθέσεις που διαπράττονται από συμμορίες.

Την περασμένη Πέμπτη, διαβεβαίωσε μέλη κοινοτήτων που πολιορκούνται από κακοποιούς πως είναι «πιο αποφασισμένος παρά ποτέ» να «απαλλάξει» τη Νιγηρία «από αυτούς τους παράνομους», διαβεβαιώνοντας πως ο στρατός είναι «καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτούς τους εχθρούς της ανθρωπότητας».

Για την ώρα πάντως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι αμνηστίες που ανακοινώνονται δεν μοιάζουν να βάζουν τέλος στο κύμα βίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανές συμμαχίες μεταξύ «ληστοσυμμοριτών» και των τζιχαντιστών που διεξάγουν εδώ και 13 χρόνια ανταρτοπόλεμο στη βορειοανατολική Νιγηρία αποτελούν πηγή μεγεθυνόμενης ανησυχίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ