Νίγηρας: Δώδεκα αγρότες δολοφονήθηκαν από ένοπλους

Οι επιθέσεις έγιναν στα απομακρυσμένα χωριά Ντουκού Σαραού και Ντουκού Μακανί, που απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο

Δώδεκα αγρότες δολοφονήθηκαν την Πέμπτη στα χωράφια τους κατά τη διάρκεια διπλής επίθεσης ενόπλων σε δυο χωριά του Ανζουρού, δήμου της περιφέρειας Τιλαμπερί (νοτιοδυτικά), κοντά στο Μαλί, δήλωσαν χθες Παρασκευή πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Είχαμε 12 θανάτους στην επίθεση που έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι, περί τις 14:00 [σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:00 ώρα Ελλάδας] από ένοπλους», δήλωσε αξιωματούχος στον δήμο Ανζουρού. Όλα τα θύματα ήταν άνδρες, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις έγιναν στα απομακρυσμένα χωριά Ντουκού Σαραού και Ντουκού Μακανί, που απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο.

Πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας περιορίστηκε να «επιβεβαιώσει» πως διαπράχθηκαν επιθέσεις, χωρίς να δώσει απολογισμό.

Η αχανής και ασταθής περιφέρεια Τιλαμπερί, στα λεγόμενα «τριεθνή σύνορα» του Νίγηρα, του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο, μετατρέπεται συχνά σε θέατρο επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι οργανώσεις αυτές συνεχίζουν τις επιθέσεις παρά την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών ο Νίγηρας υποστηρίζεται από τους στρατούς της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου.

Χωριά στη δημοτική ενότητα Ανζουρού είχαν ήδη υποστεί επιθέσεις από τον Μάιο του 2020 ως τον Αύγουστο του 2021, όταν δεκάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν μέσα στα σπίτια τους, στα χωράφια τους, ακόμη και μέσα σε ισλαμικά τεμένη από ενόπλους κινούμενους με μοτοσικλέτες.

Το 2022, έπληξε την περιοχή επισιτιστική κρίση, λόγω αφενός της έλλειψης βροχών και αφετέρου των επιθέσεων τζιχαντιστών. Αγρότες που τολμούσαν να πάνε στα χωράφια για τη συγκομιδή δολοφονούνταν.

Το 2021 οι αρχές αναγκάστηκαν να μετεγκαταστήσουν στην ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα Τιλαμπερί 12.000 χωρικούς που εγκατέλειψαν τις κοινότητές τους έπειτα από σειρά επιθέσεων και τελεσιγράφων τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ