Κλείσιμο

Nezavisimaya Gazeta: Η Μόσχα δεν θα κάτσει ενώ η Τουρκία εφαρμόζει φιλόδοξη πολιτική στον Καύκασο

Ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ στη Μόσχα, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ειδικό απεσταλμένο του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τόνισε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να στείλει τακτικό στρατό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εάν απαιτηθεί. Το κλίμα τέτοιων δηλώσεων ενίσχυσε μόνο την εντύπωση των βαθύτερων αντιφάσεων (στη συνεργασία) μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, γράφει η εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta.

Σύμφωνα με το ΙΤΑR TASS, o Κερίμ Χας, Τούρκος πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να κάτσει άπραγη ενόσω η Τουρκία εφαρμόζει τη φιλόδοξη πολιτική της στον Νότιο Καύκασο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η Άγκυρα μετατρέπεται σε προβληματικό εταίρο για τη Μόσχα και  η συνεργασία της με αυτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η έμφαση της τουρκικής ελίτ σε μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ ερεθίζει σίγουρα το Κρεμλίνο, εκτιμά. 

«Το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν είναι η Συρία ή η Λιβύη, όπου η Μόσχα ανέχεται την πολιτική της Άγκυρας, είπε. Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η επιθυμία της Άγκυρας να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης του Καραμπάχ φαίνεται επίσης περίεργη, καθότι η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αντικειμενική, καθώς αποκαλεί ανοιχτά την Αρμενία εχθρό.

Με το θέμα της Συρίας και της Λιβύης να μη βρίσκονται πια τόσο στην επικαιρότητα, η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σημαντική  για την κατανόηση του μέλλοντος των τουρκορωσικών σχέσεων, πιστεύει ο αναλυτής.  Σε αυτό το πλαίσιο, μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα,  εκτιμά ο εμπειρογνώμονας , διαφορετικά, η αυξανόμενη «παλίρροια των προβλημάτων» (μεταξύ των δύο χωρών) θα είναι αξεπέραστη.
 

Πηγή: skai.gr