Νέο παζάρι Ερντογάν με το προσφυγικό – Τι ζήτησε από τη Γερμανία

Πιέσεις προς το Βερολίνο ασκεί η Άγκυρα για το προσφυγικό λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, με την ισχύ που του προσφέρουν οι εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν και ψηφίζουν στη Γερμανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ κατά την οποία ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να διαχειριστεί νέες προσφυγικές ροές αναφερόμενος στο Αφγανιστάν και προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα ήθελε να ξαναζήσει τις καταστάσεις του 2015. Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, το μήνυμα Ερντογάν ήταν ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κρατήσει πρόσφυγες στα εδάφη της.

Μεταξύ των αιτημάτων που διατύπωσε ήταν η πλήρης εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, επικαιροποίηση της τελωνιακής ένωσης με την ΕΕ, απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε άρση του εμπάργκο στα οπλικά συστήματα που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Τουρκία.

Πηγή: skai.gr