Νέο μπλόκο από ΗΠΑ στην Τουρκία για παραχώρηση F-35

H NDAA απαγόρευσε την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Lockheed Martin Corp (LMT.N). 

Σύμφωνα με το Κογκρέσο, η απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, κάτι που κατά την Ουάσιγκτον δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ και απειλεί τα F-35, αποτελεί σημαντική κίνηση σύμφωνα με το νόμο περί κυρώσεων των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο λέει ότι το Τραμπ πρέπει να εφαρμόσει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά S-400, κάτι που απαιτούν οι νομοθέτες.

Η νομοθεσία περιέχει επίσης μια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής εκθέσεων για τις υπερπόντιες επενδύσεις της Κίνας και τις στρατιωτικές της σχέσεις με τη Ρωσία.

Απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την αγορά σιδηροδρομικών οχημάτων και λεωφορείων από την Κίνα και λέει ότι το Κογκρέσο «υποστηρίζει ανεπιφύλακτα» τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, καθώς υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και επιδιώκουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους με την Κίνα. Υποστηρίζει επίσης τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ταϊβάν.
 

Πηγή: Reuters