«Nein» Βερολίνου στην πρόταση Μπάιντεν: Θέλει να «προστατευτούν» οι πατέντες των εμβολίων

Κατά της πρότασης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19 τάχθηκε το Βερολίνο την Πέμπτη.

Η πρόταση των ΗΠΑ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, ανέφερε μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα.

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή της.

Η -γερμανική- εταιρεία BioNTech υποστήριξε από πλευράς της ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε το εργαστήριο στο Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των δόσεων σε όλον τον κόσμο. Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκε πάντως την Πέμπτη υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, μετά τη σχετική πρόταση που έκαναν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η παγκόσμια διανομή τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης «έτοιμη να συζητήσει» την άρση της πατέντας όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπέρ της αμερικανικής πρότασης τάχθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

Για τις προϋποθέσεις και το πιθανό χρονοδιάγραμμα παραγωγής του εμβολίου για τον κορωνοϊό στη χώρα μας στο ενδεχόμενο της απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων, μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων στον απόηχο της σχετικής δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε τις αλλαγές που θα επιφέρει παγκοσμίως η άρση πατέντας, το "Ιερό Δισκοπότηρο" για τους Αμερικανούς όπως το αποκάλεσε, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία των κλινικών δοκιμών του ισραηλινού φαρμάκου για τον COVID στη χώρα μας, αλλά και στις δυνατότητες ελληνικής παραγωγής σελφ τεστ και ράπιντ τεστ. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr