Νέες βολές Ερντογάν για την Αγία Σοφία και σύνδεση με την Ιερουσαλήμ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνδέοντας μάλιστα το μέλλον του ιστορικού μνημείου με την μεταχείριση του τεμένους Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, το οποίο αποτελεί ιερό τόπο για το Ισλάμ.

«Αυτοί που σιωπούν όταν το τέμενος Αλ-Άκσα δέχεται επίθεση δεν μπορούν να μας πουν τι να κάνουμε για το στάτους της Αγίας Σοφίας», είπε ο κ. Ερντογάν στο δίκτυο A Haber, όμως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να μετατρέψει το ιστορικό μνημείο εκ νέου σε τζαμί αντί για μουσείο που είναι σήμερα.

Η δήλωση Ερντογάν έρχεται μία ημέρα αφότου φάνηκε να συνδέει, έστω έμμεσα, το μέλλον της Αγίας Σοφίας με την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα διαφιλονικούμενα Υψίπεδα του Γκολάν και την προγενέστερη κίνηση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

Η UNESCO έχει διαμηνύσει πως δεν δύναται να υπάρξει αλλαγή στην Αγία Σοφία, δεδομένου ότι πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Ερντογάν έχει εντείνει την ρητορική του για την Αγία Σοφία τις τελευταίες δύο ημέρες, ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, όπου το ισλαμοσυντηριτικό κόμμα του ενδέχεται υποστεί ήττα στην Άγκυρα και άλλα αστικά κέντρα.
Πηγή: skai.gr