Νέες μάχες σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης

Οι εχθροπραξίες έγιναν στην Ουάρσφαλα, συνοικία στο δυτικό τμήμα της Τρίπολης όπου έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα μάχες τα 11 χρόνια της βίας και του χάους αφότου το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO.

Ένοπλες παρατάξεις ενεπλάκησαν σε μάχες σε δυτικό προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Παρασκευής και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Σάββατο, καθώς δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα προσπαθούν να εδραιώσουν περαιτέρω τον έλεγχό τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Οι εχθροπραξίες έγιναν στην Ουάρσφαλα, συνοικία στο δυτικό τμήμα της Τρίπολης όπου έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα μάχες τα 11 χρόνια της βίας και του χάους αφότου το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO.

Οι εχθροπραξίες αυτές, καθώς και η κατάληψη από παραστρατιωτική ομάδα προσκείμενη στην κυβέρνηση Ντμπάιμπα στρατιωτικής εγκατάστασης σε νότιο τομέα της Τρίπολης, αναφέρθηκαν μια εβδομάδα μετά τα πιο πολύνεκρα επεισόδια της τελευταίας διετίας, στα οποία ενεπλάκησαν διάφορες ομάδες ενόπλων μέσα στην λιβυκή πρωτεύουσα και γύρω από αυτή.

Στις μάχες της περασμένης εβδομάδας, με απολογισμό θυμάτων 32 νεκρούς και 159 τραυματίες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, απωθήθηκαν παρατάξεις που υποστηρίζουν τον αντίπαλο του κ. Ντμπάιμπα, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπατσάγα, που ονομάστηκε νέος πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο με έδρα την ανατολική Λιβύη.

Η αναμέτρηση των δύο ανδρών διαρκεί μήνες. Οι πολιτικές δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, ειδικά ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τάσσονται υπέρ του κ. Μπατσάγα. Οι ένοπλες δυνάμεις που ελέγχουν την Τρίπολη και το βορειοδυτικό τμήμα της Λιβύης διχάζονται.

Μετά τις μάχες της περασμένης εβδομάδας, τόσο ο κ. Μπατσάγα όσο και ο κ. Ντμπάιμπα επισκέφθηκαν την Τουρκία, τη χώρα που είχε βοηθήσει τις παρατάξεις της δυτικής Λιβύης να αποκρούσουν την επίθεση των δυνάμεων του κ. Χάφταρ το 2020.

Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Τρίπολη και ανεπτυγμένα UAVs, που θα μπορούσαν να διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο σε οποιαδήποτε σύγκρουση, αν η Άγκυρα διαλέξει πλευρά.

Την περασμένη εβδομάδα —σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες— τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των ομάδων που τάσσονται υπέρ του κ. Μπατσάγα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ονόμασε την Παρασκευή νέο ειδικό επιτετραμμένο για τη Λιβύη, όμως με το Συμβούλιο Ασφαλείας διχασμένο, παραμένει ασαφές πόσο θα μπορέσει να επηρεάσει τα πράγματα ο σενεγαλέζος διπλωμάτης Αμπντουλάγε Μπατιλί.

Στις μάχες της Παρασκευής προς Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως χρησιμοποιήθηκαν ολμοβόλα. Δεν έχει ανακοινωθεί κανένας απολογισμός θυμάτων μέχρι στιγμής.

Την περασμένη εβδομάδα, παράταξη προσκείμενη στον κ. Μπατσάγα με έδρα τη Ζαουίγια λέγεται ότι απωθήθηκε από προάστια της πρωτεύουσας.

Στη συνοικία Άιν Ζάρα, στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, παράταξη που τάχθηκε υπέρ του κ. Ντμπάιμπα στις συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας κατέλαβε στρατιωτικό αρχηγείο. Μαχητές και οχήματα με τα διακριτικά της φρουρούσαν χθες το πρωί την εγκατάσταση και είχαν στήσει σημεία ελέγχου γύρω από αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ