Νέες ενστάσεις Μακρόν για άμεση διεύρυνση της ΕΕ

Την αντίθεσή του σε τυχόν διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού υλοποιηθούν βαθιές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν την λειτουργία του μπλοκ διατύπωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, εγείροντας νέες αμφιβολίες για την προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Κατά την διάρκεια επίσκεψή του στην υποψήφια Σερβία, χθες, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως τυχόν διεύρυνση του μπλοκ δίχως να έχουν ληφθεί αποφάσεις για βαθιές τομές στην ΕΕ θα προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις πλευρές.

«Δεν θα ήταν καλό για την Σερβία να μπει πολύ γρήγορα, ούτε για την ΕΕ», είπε ο κ. Μακρόν αφότου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μολονότι εκτίμησε πως η μελλοντική είσοδος της Σερβίας στην Ένωση είναι δεδομένη, τάχθηκε κατά του ορισμού χρονοδιαγράμματος για την είσοδο.

«Δεν πρέπει να δεσμευτούμε σε μία ημερομηνία, διότι εάν αποτύχουμε θα φανεί πως πρόκειται για αποτυχία», είπε.

Στα τέλη Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετέθεσε έως τον Οκτώβριο την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα, προκαλώντας έντονη ενόχληση στις δύο βαλκανικές πρωτεύουσες.

Δεν είναι πάντως βέβαιο πως τον Οκτώβριο θα δοθεί το «πράσινο φως», καθότι η απόφαση απαιτεί ομοφωνία. Πέραν της Γαλλίας και η Δανία έχει εκφράσει εντάσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ’νγκελα Μέρκελ έχει διαφωνήσει δημοσίως με τον κ. Μακρόν, αντιτείνοντας πως η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να εκτυλιχτεί παράλληλα με την μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία, το 2013. Οι Βρυξέλλες έχουν επιχειρήσει να αναζωπυρώσει την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει καταστήσει σαφές πως καμία από τις έξι χώρες της περιοχές δεν θα ενταχθούν πριν το 2025.
Πηγή: skai.gr