Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις

Τα έωλα επιχειρήματα της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου, κλιμακώντας την ακραία ρητορική της χώρας του

Ζήτημα κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο έθεσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τα έωλα επιχειρήματα της χώρας του για την αποιστρατιωτικοποίηση των νησιών και παραλαμβάνοντας παράλληλα τη σκυτάλη της πρόκλησης από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί και την εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε στη δήλωσή του: Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της έχουν δοθεί με τον όρο αποστρατιωτικοποίησης . Γράψαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά εδώ σήμερα, η επιστολή μας είναι πολύ σαφής. Επαναλαμβάνω, ας απαντήσει η Ελλάδα ξεκάθαρα στις επιστολές  μας. Έχουμε ντοκουμέντα, αν δεν τελειώσει αυτή η παραβίαση θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών.

«Εμείς έχουμε στείλει δύο επιστολές στο ΟΗΕ με τις θέσεις μας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της σε νησιά με αποστρατιωκοποιημένο καθεστώς τότε επαναλαμβάνω πως θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να μας απαντήσουν νομικά γίνονται ακόμα πιο νευρικοί, δίνουν βλακώδες απαντήσεις κάνουν δημαγωγία, και λένε ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερώτητας. Ενα πράγμα το καταφέρνουν πολύ καλά. Είναι ικανοί στο να υποστηρίζουν πως έχουν δίκιο και στα θέματα που έχουν άδικο και κλαψουρίζουν καλά», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια δηλώσεών του με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία.

Νωρίτερα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε εξαπολύσει απειλές για τα Δωδεκάνησα, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας έφτασε να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάνω από 900 παραβιάσεις. 

«Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της», «Η ελληνική κυβέρνηση φταίει καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά.  Έχει ευθύνες απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», ανέφερε ενδεικτικά νωρίτερα ο Μπαχτσελί.

 

«Κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης»

Οι απειλές συνεχίστηκαν καθώς από τη μια είπε πως η Άγκυρα επιθυμεί το Αιγαίο να είναι «μια θάλασσα ειρήνης και γαλήνης» και από την άλλη πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, «μόνο ο άτυχος  Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα πληρώσουν το τίμημα».

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης που συγκυβερνά με το Κόμμα Ερντογάν, χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό όργανο των ξένων δυνάμεων «σαν τους παππούδες του» και πως κάνει προβοκάτσιες «για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».

«Ο Μητσοτάκης,  σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του oοδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αναφορές Μπαχτσελί στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν τελείωσαν εκεί, καθώς κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι γυρνά από χώρα σε χώρα δείχνοντας τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και παραπονιέται για την Τουρκία. «Γυρίζει από χώρα σε χώρα, από νησί σε νησί  μας δείχνει τα όπλα, με τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας παραπονιέται για τη χώρα μας», ανέφερε.

«Όσα εχθρικά χέρια αγγίξουν την πατρίδα μας σε θάλασσα και ξηρά θα σπάσουν»

«Ο Μητσοτάκης  να ξέρει ότι όποιος ανέβει σε ξένο άλογό του θα κατέβει πολύ γρήγορα και θα χιονίσει στα βουνά που εμπιστεύεται. Για εμάς η πατρίδα είναι μια. Η πατρίδα είναι τιμή. Δεν υπάρχει διαφορά σε θάλασσα και ξηρά. Όσα εχθρικά χέρια θα την αγγίξουν τα σπάσουν. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο δεν πρέπει να σταματήσουν και να έρθουν  μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Κατηγορούν την Ελλάδα για... 922 παραβιάσεις στα νησιά με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη

«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ,συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», δήλωσε, παράλληλα, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Μπουτσού Ναρίτς Γιοκούβα, τονίζοντας ότι «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Υπογράμμισε δε ότι «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει τον κλιμακωτό, επιθετικό λόγο, την υποκίνηση και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συναντήσεις και συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της χώρας μας». 

Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά νησιά, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Άμυνας επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά πλοία  και αεροσκάφη και διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022. Και πάλι στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, 24 από αυτές από τον υφυπουργό Άμυνας και συνεχίστηκε η παραβίαση του διεθνούς δικαίου». 

Πρόσθεσε δε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση» των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων.

Μάλοστα, είπε ότι εκ μέρους της Τουρκίας λαμβάνονται δια της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες «κατά αυτών των παραβιάσεων και επισκέψεων και διεξάγονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας». 

Ωστόσο, το κρεσέντο προκλητικότητας επεκτάθηκε και στο θέμα της Μεσογείου κάνοντας έμμεση αναφορά σε συνεκμετάλλευση. «Ευχή μας είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» επανέλαβε ότι η μόνη λύση για το νησί είναι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη». 

«Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε. 

Πηγή: skai.gr