Νέες απειλές Ερντογάν: «Επιμένω πως θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» είπε από το βήμα της G20

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει o Μανώλης Κωστίδης, επισημαίνουν ότι «οι Έλληνες ήδη παραλαβάνουν F-16 Viper και Rafale» και συμπληρώνουν ότι το τουρκικό πρόγραμμα για τα F-16 «αν εγκριθεί, θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον πεντε χρόνια».

Επιμένει στις απειλές του σε βάρος της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επανάληψη της πρωτοφανούς φράσης «επιμένω πως θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» ενώπιον δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο από το βήμα της συνόδου της G20 στο Μπαλί.

«Δεν υποχωρούμε, αυτό είναι βασική μας αρχή» δήλωσε χθες, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις ακόμη και από αμερικανικά μέσα όπως η Washington Post, που σημείωσε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Το να είσαι ή να γίνεσαι σύμμαχος κάποιου έγκειται στο να συμφωνείς στο ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι οι κοινοί εχθροί σου. Διαφορετικά, δεν υφίσταται η έννοια της συμμαχίας. Αυτή η παραδοχή είναι ευκολότερη στα λόγια από ό,τι στις πράξεις, ειδικά όταν ένας σύμμαχος χάνεται σε ένα ταξίδι εγωισμού - όπως αρμόζει σε έναν Οθωμανό σουλτάνο. Αυτός είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και κάνει τις καταστάσεις αχρείαστα προβληματικές και πολύπλοκες. Για να φανεί δυνατός πριν τις εκλογές του Ιουνίου, δημιουργεί προβλήματα σε φίλους και εχθρούς, ενώ αδιαφορεί παντελώς για το εάν τα καμώματα του υπονομεύουν τη συνοχή της Δύσης και της ασφάλεια της Ευρώπης γενικά» έγραψε η Washington Post.

Παράλληλα, διαρκής είναι η ανησυχία και η ενόχληση στην Τουρκία για την εξοπλιστική ισχύ της Ελλάδας σε συνδυασμό με το αμερικανικό μπλόκο για τα F-16, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, επισημαίνουν ότι «οι Έλληνες ήδη παραλαβάνουν F-16 Viper και Rafale» και συμπληρώνουν ότι το τουρκικό πρόγραμμα για τα F-16 «αν εγκριθεί, θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον πεντε χρόνια».

Ο δημοσιογράφος του Haberturk Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι ρώτησε τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Πεκίν πότε η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της.

Ο Πεκίν απάντησε: «Να σας πως πως θα μας πάρει τουλάχιστον 5 χρόνια».

Ο δημοσιογράφος συνέχισε: «Η Ελλάδα πόσα εκσυγχρόνισε και πόσο χρονικό διάστημα της απομένει;».

Πεκίν: «H Eλλάδα ήδη τρέχει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού. Παραλαμβάνει τα F-16 Viper όπως παραλαμβάνει και Rafale. Εκτός από αυτά θα εκσυγχρονίσουν κι άλλα 50 μαχητικά. Έρχονται με διαφορετικούς τρόπους. Παραλαμβάνουν ανα δυο μαχητικά. Ίσως όλο το πρόγραμμα πάρει 4 ή 5 χρόνια. Όμως έφτασαν ήδη κάποια από τα Rafale. Μια μοίρα, τα 18 Rafale φτάνουν και είναι τα μεταχειρισμένα, τα υπόλοιπα θα είναι νέας κατασκευής».

Σφοδρή επίθεση σε βάρος του Ερντογάν εξαπέλυσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, λέγοντας: «Σύνελθε! Δεν κυβερνάς τσίρκο, κράτος κυβερνάς!».

Η αντιπολίτευση μιλά για χάος μέσα στην κυβέρνηση

Είπε η Ακσενέρ: «Έχουμε έναν υπουργό που αρνείται να δεχθεί τα συλλυπητήρια και θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για το τρομοκρατικό χτύπημα» αναφερόμενη στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού «δεν αποδεχόμαστε τα συλλυπητήρια της πρεσβείας των ΗΠΑ. Αρνούμαστε!».

Και συνέχισε η Ακσενέρ: «Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έχουμε τον πρόεδρο κ. Ερντογάν που στο Μπαλί συναντήθηκε με τον φίλο του Μπάιντεν, συνομίλησε και δέχθηκε τα συλλυπητήρια. Περιμένουμε και είναι δικαίωμα μας αυτό αυτοί οι δυο να συντονιστούν και να έχουν μια κοινή θέση. Απευθύνομαι στον κ. Ερντογάν και στους συνεργάτες του. Ας συμμαζέψουν τα μυαλά τους. Δεν κυβερνάτε τσίρκο, αλλά κυβερνάτε κράτος, κράτος!».

Πηγή: skai.gr