Νέα Ζηλανδία: Στους 50 οι νεκροί της επίθεσης στα 2 τεμένη τoυ Κράιστσερτς

Οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, ανακοίνωσε απόψε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

«Από χθες το βράδυ, καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες και κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» είπε ο Μάικ Μπους, ο διοικητής της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και δύο παιδιά.

Από τα πυρά του Τάραντ τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Από αυτούς οι 36 –οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση– νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Στάρσιπ του Όκλαντ.

Ο Μπους είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ, με άνδρες της ασφάλειας να φρουρούν όσα λειτουργούν, μέχρι να βεβαιωθούν οι αρχές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή.

Ατέλειωτος Θρήνος


Την ώρα που συγγενείς και φίλοι των θυμάτων ξεκινούν τις προετοιμασίες για τις κηδείες των δικών τους ανθρώπων, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Νέα Ζηλανδία ενώθηκαν για να θρηνήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν τόσο άδικα.

Τα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς παραμένουν αποκλεισμένα από την αστυνομία.

Όσο οι αστυνομικοί απομάκρυναν τις σορούς από τα δύο σημεία και τα ονόματα των θυμάτων άρχισαν να ανακοινώνονται, το ένα μετά το άλλο, πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στις αγρυπνίες στη μνήμη τους, στο Όκλαντ, το Χάμιλτον, το Ντάνεντιν.





Στο Κράιστσερτς, οι κάτοικοι κατέφθαναν συνεχώς για να αφήσουν ένα λουλούδι έξω από το τέμενος Αλ Νουρ και να προσευχηθούν. Σε μικρή απόσταση, στο Χάγκλεϊ Κόλετζ, η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης άρχισε να συγκεντρώνεται από το πρωί του Σαββάτου. Ανάμεσά τους ήταν και ο ιμάμης του τεμένους Λίνγουντ, η σύζυγος του οποίου τραυματίστηκε στο χέρι από τα πυρά του Μπρέντον Τάραντ.

Ο ιμάμης ζήτησε από όλους να παραμένουν ενωμένοι και τόνισε ότι η επίθεση δεν θα αποτρέψει τη μουσουλμανική κοινότητα από το να συγκεντρώνεται και να ασκεί τα θρησκευτικά καθήκοντά της. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή αποδέχεται όλες τις θρησκείες", πρόσθεσε. "Είμαστε τμήμα της κοινότητας της Νέας Ζηλανδίας".

Ο γιος του, Μοχάμεντ Αμπντελχαλίμ, περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio NZ ότι έχασε πολλούς παιδικούς του φίλους στην επίθεση αυτή. Οι τρεις μάλιστα είχαν οικογένεια και μικρά παιδιά.

"Είμασε οικογενειάρχες, δεν έχουμε καμία εμπάθεια παρά μόνο αγάπη για αυτήν τη χώρα. Τώρα θέλουμε πίσω τους αγαπημένους μας. Θέλουμε να τους κηδέψουμε", είπε.

Στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς οι οικογένειες περιμένουν με αγωνία να πληροφορηθούν την εξέλιξη της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Τουλάχιστον 12 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο κοριτσάκι, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι τα τεμένη θα παραμείνουν υπό αυστηρή φύλαξη μέχρι νεωτέρας. Οι συναγωγές της Νέας Ζηλανδίας έκλεισαν σήμερα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά το Σάββατο.


Ξεκινά η παράδοση των σορών

H πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών θα αρχίσουν να παραδίδονται στις οικογένειές τους από σήμερα το βράδυ. «Ωστόσο είναι πιθανό αρχικά να πρόκειται για μικρό αριθμό», όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε  ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη.


Βάσει του ισλάμ οι νεκροί πρέπει θάβονται μέσα σε 24 ώρες, όμως προς το παρόν καμία από τις σορούς των θυμάτων της επίθεσης της Παρασκευής δεν έχει δοθεί στις οικογένειές τους καθώς συνεχίζεται η έρευνα, ανακοίνωσε η αστυνομία.


Ο Τάραντ δρασε μόνος του

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε πως οι αρχές πιστεύουν ότι Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος Αυστραλός που έχει συλληφθεί ως δράστης της επίθεσης, έδρασε μόνος του.

Ο Μπους εξήγησε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή.

Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.

Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με έναν μη οριστικό κατάλογο των θυμάτων που κατήρτισαν οι οικογένειές τους, οι νεκροί των δύο επιθέσεων ήταν ηλικίας τριών έως 77 ετών.

Η ταυτότητα όλων των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις αρχές. Όμως αυτός ο κατάλογος που παρουσίασαν οι οικογένειες των θυμάτων και στον οποίο περιλαμβάνονται 48 από τους 50 νεκρούς δίνει μία ιδέα για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα πυρά του εξτρεμιστή Τάραντ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα 44 ανδρών και 4 γυναικών, ωστόσο η Άρντερν υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίσημος» και ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίσημη λίστα προτού «ολοκληρωθεί η επίσημη αναγνώριση» των νεκρών.

Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.



Η Πρωθυπουργός Άρντεντ έλαβε το μανιφέστο του του μακελάρη 9 λεπτά πριν την επίθεση


Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε εννέα λεπτά πριν την έναρξη του μακελειού στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς το μανιφέστο του ακροδεξιού εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.

«Είμαι μία από τους τριάντα ανθρώπους που έλαβαν το μανιφέστο, το οποίο εστάλη εννέα λεπτά πριν την επίθεση», εξήγησε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν περιείχε κανέναν τόπο, καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι παρέδωσε το έγγραφο στις υπηρεσίες ασφαλείας σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών αφού το έλαβε.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι διάβασε «στοιχεία» του μανιφέστου αυτού των 74 σελίδων, το οποίο παρουσιάζει τα κίνητρα του δράστη του μακελειού.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ιδεολογικό μανιφέστο με ακραίες απόψεις που συνδέεται με την επίθεση αυτή είναι φυσικά βαθιά ανησυχητικό», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ η Άρντερν σημείωσε ότι η Σέριλ Σάντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, έστειλε συλλυπητήρια για τα 50 θύματα του μακελειού στα τεμένη του Κράισττσερτς, ο φόνος κάποιων από τα οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

«Φυσικά είχα επαφή με τη Σέριλ Σάντμπεργκ. Δεν της έχω μιλήσει προσωπικά, αλλά έχει επικοινωνήσει μαζί μας, αναγνωρίζοντας τι έχει συμβεί εδώ στη Νέα Ζηλανδία», εξήγησε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν το Facebook θα πρέπει να σταματήσει το live streaming.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω απευθείας με το Facebook», πρόσθεσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ