Κλείσιμο

Νέα Ζηλανδία: Στο στόχαστρο συγκρατούμενών του ο μακελάρης του Κράιστσερτς

Ο άτυπος «νόµος» των φυλακών φαίνεται πως δεν έχει σύνορα… Στο στόχαστρο συγκρατούμενών του στη φυλακή έχει βρεθεί ο Μπρέντον Τάραντ, δράστης του μακελειού του Κράιστσερτς με 50 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. 

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Νέας Ζηλανδίας, ο 28χρονος είναι «κινούμενος στόχος», δηλαδή στοχοποιημένος από μέλη συμμοριών που θέλουν να τον τιμωρήσουν για το μακελειό στα δύο τεμένη, και γι' αυτό βρίσκεται απομονωμένος από τους συγκρατούμενούς του «σε ειδική εγκατάσταση» και υπό υψηλή επιτήρηση.  

Μέλη των συμμοριών συγκεντρώθηκαν σε λύκειο του Κράιστσερτς την Κυριακή για να προσφέρουν την υποστήριξή τους σε συγγενείς των θυμάτων. Ένα μέλος συμμορίας δήλωσε με νόημα στην εφημερίδα ΝΖ Herald ότι «έχουμε και φίλους μέσα». Η προειδοποίηση για τον Τάραντ ήταν σαφής.

«Οι απειλές πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά» σχολίασε ο εγκληματολόγος του Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρι Γκρέγκ Νιούμπολντ, ο οποίος νεότερος επίσης εξέτισε ποινή σε σωφρονιστικό κατάστημα. 

«Θα έπαιρνα (τις απειλές) πολύ σοβαρά και θα έλεγα ότι θα βρισκόταν σε εξαιρετικό κίνδυνο. Θα υπάρξουν άνθρωποι στη φυλακή που θα είναι αρκετά θυμωμένοι γι’ αυτό (τη σφαγή), ιδιαίτερα για το γεγονός ότι είναι ένας εθνικιστής ‘’υπέρμαχος της λευκής φυλής’’» υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε ο εγκληματολόγος, η πλειονότητα των φυλακισμένων στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι λευκοί, και οι λίγοι ακροδεξιοί που εκτίουν ποινή «κρατούν εξαιρετικά χαμηλό προφίλ» στις φυλακές.
 
Μετά την καταδίκη του, ο Μπρέντον Τάραντ πιθανότατα θα παραμείνει φυλακισμένος για το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ώκλαντ σε χωριστούς χώρους από άλλους κρατουμένους, ενώ τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα βρίσκεται σε απομόνωση. 

Πάντως, ο Αυστραλιανής υπηκοότητας δράστης θα μπορούσε να απελαθεί στην Αυστραλία για την εκτέλεση της ποινής του εφόσον καταδικαστεί. Η αυστραλιανή υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πέιν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Αυστραλία θα εξετάσει το αίτημα αφότου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έκανε σχετική αναφορά. 

Ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, είχε διαμείνει λίγες ημέρες στην Ελλάδα, το Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ