Νέα Ζηλανδία: Η δυσκολία των social media να κατεβάσουν βίντεο του μακελάρη

Τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσπάθεια να εμποδίσουν την διασπορά τρομοκρατικού περιεχομένου και προπαγάνδας έφερε στην επιφάνεια το μακελειό σε δύο τεμένη στην Νέα Ζηλανδία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι.

Ο δράστης μετέδωσε ζωντανά μέσω Facebook τα πρώτα 17 λεπτά της επίθεσης στο πρώτο τέμενος, προτού η μετάδοση διακοπεί. Το υλικό δείχνει τον ένοπλο να εισέρχεται στον χώρο λατρείας και να πυροβολεί αδιάκριτα, ακόμα και εναντίον θυμάτων που κείτονταν στο έδαφος.

Το βίντεο ήταν διαθέσιμο για πολλές ώρες στο YouTube, ενώ πολλές φωτογραφίες και αποσπάσματα κυκλοφορούσαν στο Twitter. Την Τετάρτη, στον λογαριασμό @brentontarrant στο Twitter, που φαίνεται πως ανήκει στον δολοφόνο, αναρτήθηκαν φωτογραφίες με όπλα που εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.

Η Αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έχει ζητήσει από τους χρήστες ανά τον κόσμο να μην κοινοποιούν το επίμαχο περιεχόμενο και εργάζεται για την πλήρη αφαίρεσή του.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως η εταιρεία απομάκρυνε το βίντεο από τον λογαριασμό του δράστη αφότου ενημερώθηκε από την Αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, ενώ το Twitter ανέφερε πως εργάζεται για την πλήρη διαγραφή ύποπτων αναρτήσεων και υλικού.

Η Google, που ελέγχει το YouTube, σημείωσε πως αφαιρεί ακατάλληλο περιεχόμενο μόλις το εντοπίσει την πλατφόρμα της.

Παρά τις προσπάθειές τους τα τελευταία χρόνια οι τρεις πλατφόρμες έχουν δυσκολευτεί πάρα πολύ να εντοπίσουν εγκαίρως και να αφαιρέσουν αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Η Αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έχει συλλάβει τρία άτομα για τις επιθέσεις. Ο κύριος ύποπτος, που φέρεται να είναι 28χρονος Αυστραλός, αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο αντιμέτωπος με κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Ένα τέταρτο πρόσωπο που είχε συλληφθεί αφέθηκε ελεύθερο στην συνέχεια.

Από το μανιφέστο που ανήρτησε πριν το μακελειό προκύπτει πως ο δράστης είναι υπέρμαχος της ανωτερότητας των λευκών και μισεί τους μουσουλμάνους.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεν έκανε λόγο για μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.
Πηγή: skai.gr