Νέα σύγκρουση «τιτάνων»: Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα για επεισόδιο στα σύνορα

Αναζωπυρώνεται η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακά, πυρηνικών, χωρών, της Ινδίας και της Κίνας. Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα πως απέτρεψε μια απόπειρα κινεζικών στρατευμάτων να αλλάξουν το στάτους κβο στα διαφιλονικούμενα και μη επαρκώς οριοθετημένα σινοϊνδικά σύνορα σε μια νέα αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ των δύο γιγάντων.

«Τη νύχτα της 29ης προς την 30η Αυγούστου 2020 στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (σ.σ.: οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις) παραβίασαν την προηγούμενη συναίνεση που είχε επιτευχθεί στη διάρκεια στρατιωτικών και διπλωματικών εμπλοκών στη διάρκεια της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης στο Ανατολικό Λαντάχ και πραγματοποίησαν προκλητικές στρατιωτικές κινήσεις για να αλλάξουν το στάτους κβο», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ινδοί στρατιώτες απέτρεψαν την κινεζική προσπάθεια «να αλλάξει μονομερώς η πραγματικότητα στο έδαφος».

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από την Κίνα.

Επί μήνες στρατεύματα βρίσκονται σε αντιπαράθεση στα δυτικά Ιμαλάια, όπου οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασσαν το ντε φάκτο σύνορο, τη λεγόμενη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου. Τον Ιούνιο, 20 ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια σύγκρουσης στην κοιλάδα Γκαλουάν, μετά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναδιπλωθούν.

Ωστόσο παρότι υπήρξαν μερικοί γύροι συνομιλιών, τα στρατεύματα παρέμειναν σε αντιπαράθεση σε άλλα σημεία.
Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε κατά μήκος της λίμνης.

Η Ινδία και η Κίνα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο ζήτημα των συνόρων τους, που εκτείνονται σε μήκος 3.500 χιλιομέτρων και για τα οποία πήγαν σε πόλεμο το 1962. Η αναζωπύρωση το φετινό καλοκαίρι είναι η σοβαρότερη εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών πραγματοποιούν συνάντηση σε μεθοριακό σημείο για να επιλύσουν την τελευταία κρίση, ανακοίνωσε ο ινδικός στρατός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ