Νέα πρόκληση Άγκυρας: Εάν χρειαστεί, στέλνουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Καστελόριζο

Aλλάζουν τα δεδομένα από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, νωρίτερα δήλωσε πως εάν οι σεισμικές έρευνες εντοπίσουν  κοιτάσματα φυσικού αερίου η Άγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, απέναντι από το Καστελόριζο.

«Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Κας», διαμήνυσε ο Ντονμέζ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet o Ντονμέζ δήλωσε «συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας.

Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Σε ερώτηση για το «Γιαβούζ» στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως «το Γιαβούζ, όπως κάθε πλοίο, επιστρέφει στο λιμάνι για συντήρηση μετά από τις ώρες λειτουργίας.

Γίνονται παρεξηγήσεις επειδή γίνονται παράλληλες διπλωματικές ενέργειες. Όμως όταν τελειώσει η συντήρηση, το Γιαβούζ θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των καθηκόντων του».

Πέτσας: Στην εργαλειοθήκη των μέτρων της ΕΕ δεν είναι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις αλλά και το εμπάργκο όπλων που θίγει τους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, δήλωσε ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και πως η Ελλάδα έχει κάνει τις ενέργειες που πρέπει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Είπε επίσης ότι μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της για να επηρεάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτές τις συμπεριφορές, είναι πλέον και το εμπάργκο όπλων. «Όχι μόνο οικονομικές κυρώσεις αλλά και το εμπάργκο όπλων που θίγει τους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας. Μακάρι να μη χρειαστεί να υλοποιηθεί ένα πλέγμα κυρώσεων γιατί αυτό θα δείχνει ότι η Τουρκία θα έχει αλλάξει πολιτική και θα έχει προσέλθει με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών», ανέφερε.

«Σε αυτή τη φάση ας μείνουμε στο γεγονός ότι εμπλουτίζεται η φαρέτρα της Ευρώπης με διάφορες κυρώσεις, οικονομικές και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος», ανέφερε κληθείς να απαντήσει αν το εμπάργκο όπλων μπήκε στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Όρουτς Ρεις να μπει σε περιοχή μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων είπε ότι η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και «κάνουμε αυτό που πρέπει για να υπερασπιζόμαστε και τα δύο».

Σχετικά με τη λήξη της προθεσμίας που έδωσαν η κα Μέρκελ και ο κ. Μακρόν στην Τουρκία μέχρι την Πέμπτη ανέφερε πως θα το συζητήσουμε από την Πέμπτη και μετά και υπογράμμισε ότι είναι διαρκής η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς «που έχει την τάση να προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες και όχι να συμμορφώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που αξιολογούν όλες οι χώρες».

Σε άλλη ερώτηση αν το Όρουτς Ρεις κάνει έρευνες, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, απάντησε «όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι» ενώ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει πλωτό γεωτρύπανο σημείωσε: «Να το εξετάσει (σ.σ. η Τουρκία) προσεκτικά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρώπης και όσων έχουμε πει εμείς και επαναλαμβάνουμε ότι θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται θερμό επεισόδιο είπε ότι «δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα, είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της».

Πηγή: skai.gr