Κλείσιμο

Νέα δίκη ζητάει ο αστυνομικός που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Ο καταδικασμένος για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε χθες από ένα δικαστή της Μινεάπολης τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, δύο εβδομάδες αφότου κρίθηκε ένοχος για όλες τις εις βάρος του κατηγορίες για τον φόνο του Φλόιντ κατά τη σύλληψή του πέρυσι, όταν τον ακινητοποίησε κρατώντας το γόνατό του πάνω στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά.

Σε μια σειρά αιτήσεων που κατατέθηκαν στον δικαστή Πίτερ Κάχιλ, ο δικηγόρος του Σόβιν, Έρικ Νέλσον δήλωσε ότι ο πελάτης του στερήθηκε μιας δίκαιης δίκης.

Στις 20 Απριλίου, το 12μελες σώμα ενόρκων έκρινε τον 45χρονο πρώην αστυνομικό ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε έπειτα από τρεις εβδομάδες καταθέσεων από 45 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων αυτόπτων μαρτύρων του φόνου του Φλόιντ, αστυνομικών και ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε χθες από έναν δικαστή, να οδηγηθεί σε νέα δίκη, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου. Το αίτημά του έγινε δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του δικαστηρίου να τον κρίνει ένοχο για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο δικηγόρος Έρικ Νέλσον είπε στον δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πίτερ Κάχιλ, ότι ο πελάτης του στερήθηκε μιας δίκαιης δίκης, προσθέτοντας ότι υπήρξε κακή συμπεριφορά εισαγγελέων και ενόρκων, λάθη νόμου στη δίκη και ότι η απόφαση ήταν αντίθετη με το νόμο.

Ο λευκός πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 46χρονου Φλόιντ στις 20 Μαΐου 2020, ετυμηγορία ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη του τρόπου που οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων. Λαμβάνοντας υπόψιν τις καταθέσεις επί τρεις εβδομάδες 45 μαρτύρων, ένα 12μελές σώμα ενόρκων έκρινε τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού, τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία.

Ο Νέλσον είπε ότι το δικαστήριο έκανε κατάχρηση της διακριτικής του ευχέρειας όταν δεν έκανε δεκτές την πρότασή του για αλλαγή χώρου και όταν αρνήθηκε την αρχική του πρόταση για νέα δίκη με βάση την τεράστια δημοσιότητα που έλαβε η δίκη.

Κατηγόρησε τους κρατικούς εισαγγελείς της Μινεσότα για κακή συμπεριφορά όταν δεν ανάγκασε σε κατάθεση τον Μόρις Χολ, ο οποίος ήταν στο αυτοκίνητο με τον Φλόιντ όταν έφτασε η αστυνομία. Έβαλε στο «τραπέζι» και μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από αρκετά ΜΜΕ προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία ενός δικαστή, Μπράντον Μίτσελ που τον έδειχνε να φοράει μπλουζάκι με τις λέξεις «πάρτε το γόνατό σας από το λαιμό μας» γύρω από μια φωτογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Ο Μίτσελ φορούσε επίσης καπέλο μπέιζμπολ Black Lives Matter.

Τη Δευτέρα, ο Μίτσελ είπε για τη φωτογραφία, ότι τραβήχτηκε στο Minneapolis Star Tribune, στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «I Have a Dream» από το 1963.