Πιθανό βέτο και από την Κροατία στην ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πληροφορίες για βέτο και από την Κροατία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας στον διεθνή τύπο.

Σύμφωνα με το Newsweek, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι συντάσσεται με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο Μιλάνοβιτς ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, Μάριο Νόμπιλο, να καταψηφίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, σύμφωνα με το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο της Κροατίας φέρεται να τάσσεται υπέρ της ψηφοφορίας για την προσχώρηση των δύο χωρών στη Συμμαχία. Το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας δήλωσε ότι ο Νόμπιλο θα ακολουθήσει τις οδηγίες του υπουργείου και όχι του προέδρου. 

Επιπλέον, ο Μιλάνοβιτς ανέφερε ότι δε θα στηρίξει την προσπάθεια των χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έως ότου τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

«Αυτό δεν είναι πράξη εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά είναι για την Κροατία», είπε ο Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας ότι «η Τουρκία σίγουρα δεν θα απομακρυνθεί από το τραπέζι πριν πάρει αυτό που θέλει. Πώς παλεύουμε για τα συμφέροντά μας;». 

Σημειώνεται ότι ο Κροάτης πρόεδρος υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση των εκλογικών νόμων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που το Κροατικό Κόμμα της Βοσνίας λέει ότι θα τους διευκολύνει να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους σε κυβερνητικές θέσεις, ενώ έχει διαφωνήσει δημόσια με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς για το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: skai.gr