ΚΑΙΡΟΣ

«Ομπρέλα προστασίας» α λα ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία από Πολωνία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία 

«Ασπίδα προστασίας» α λα ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία φαίνεται να υψώνουν Πολωνία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία, με εγγυήσεις ασφαλείας, στη σκιά του τουρκικού «μπλόκου» για την ένταξη των δυο χωρών στη Συμμαχία.

Η Πολωνία θα βοηθήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση προτού γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Θεωρώ την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μια σημαντική ένδειξη της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη» είπε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σε περίπτωση επίθεσης εις βάρος της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στη διάρκεια της διαδικασίας ένταξής τους, η Πολωνία θα προστρέξει σε βοήθειά τους» τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αιτήθηκαν επισήμως να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ χθες Τετάρτη, μια απόφαση που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σήμανε την έναρξη της διαδικασίας ένταξής τους στη Συμμαχία, η οποία αναμενόταν να χρειαστεί μόνο λίγες εβδομάδες, ωστόσο το τουρκικό «μπλόκο» προκαλεί προσκόμματα. 

Σημειώνεται ότι προ ημερών η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις δύο χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

«Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν λέγοντας ότι αν οι δύο χώρες δεχτούν επίθεση «θα βοηθήσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με όλα τα αναγκαία μέσα». «Ξεκινούμε αμέσως προετοιμασίες για να υλοποιήσουμε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

Μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ, και όχι οι υποψήφιες χώρες, μπορούν να επωφεληθούν από την «ομπρέλα προστασίας» του Συμφώνου (άρθρο 5), γεγονός που ώθησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να ζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας από πολλές χώρες. Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία είναι και οι τρεις μέλη του ΝΑΤΟ.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr